Connect with us

featured

5 tips för dig som ska byta kakel i köket

Published

on

Nytt kakel kan göra underverk i köket – men det finns en del att ha i åtanke innan du sätter igång.

Vi listar våra bästa tips för att göra kakelbytet så smidigt som möjligt.

kakel kök

Foto: Hemnet.se

  1. Överväg alternativen

Det finns många alternativ till kakel som erbjuder smarta och effektiva lösningar med samma fina resultat. Klickkakel, som monteras genom att klickas ihop och limmas direkt på väggen, är en snabb och enkel variant. Med klickkakel löper du mindre risk för misstag än med traditionellt kakel, dessutom kan du i många fall limma klickkaklet över ditt existerande kökskakel. Det gör att du slipper riva bort och jämna till väggen innan du kan kakla.

Du kan också välja en stänkpanel, som exempelvis en glasskiva, om du vill ha en målad vägg eller tapet bakom. Se bara till att använda härdat glas istället för fönsterglas för att undvika att skyddet går sönder.

  1. Kakel är ett naturmaterial

Många kakelserier har plattor som inte är helt identiska med varandra vilket gör att både form och färgspridning kan variera. Var därför noga när du planerar arbetet så att du inte blir överraskad när du väl fått upp kaklet.

kakel kök

Foto: Houzz.se

  1. Välj rätt för dina behov

Olika typer av kakel har olika egenskaper, så se till att vara väl påläst innan du börjar. Oglaserat kakel är svårt att få riktigt rent och kan dra till sig fett och smuts medan glaserat kakel är lätt att rengöra. Klinker har bättre hållbarhet än kakel, och väljer du att sätta upp mosaik får du vara beredd på att lägga lite extra tid för att få ett riktigt jämnt resultat. Däremot kan du med mosaik skapa uttrycksfulla och spännande mönster och eftersom mosaiken levereras i ark är det lättare att sätta upp än man kan tro vid första anblicken.

Var också noga med att inte välja för billigt kakel, då plattorna ofta är sköra och lätt går sönder. Generellt vad gäller färgskala kan du ha som tumregel att ljusa och stora plattor ger ett luftigare intryck medan små plattor och mörka toner förminskar.

  1. Bistrokök kräver lite extra

Det trendiga bistroköket har seglat upp som en riktig favorit de senaste åren. För dig som är sugen på att anamma stilen i ditt eget kök kan det dock vara bra att tänka på att kakel som går hela vägen upp till taket innebär ett större åtagande både vad gäller pengar och tid. Oftast är inte hela väggen anpassad för kakel vilket kräver mer omfattande förberedelser innan arbetet kan påbörjas. Du måste även köpa mycket mer kakel och fog för att det ska täcka hela ytan.

kakel kök

Foto: Mvt.se

  1. Glöm inte fogarna

Tänk på att färgen på fogarna också spelar roll, och att ditt val av mörk, grå eller vit fix kan göra stor skillnad för slutresultatet. Jämför fogbruket på dina inspirationsbilder och lägg märke till hur valet av färg påverkar helhetsintrycket.

https://koksliv.se/2018/04/25/5-tips-dig-som-ska-byta-kakel-koket/

featured

BKR Behörig Våtrum

Published

on

By

BKR Behörig Våtrum

Behöriga företag är utbildade av Byggkeramikrådet och arbetar i enlighet med ”Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum” (BBV).

Idag är BKR den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen.

Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum av hela ”Byggsverige” ansedda som riktlinjer för fackmässighet inom området.

Behörigheten ger rätt att utfärda Byggkeramikrådets kvalitetsdokument, en egenkontroll som visar att ditt våtrum är byggt på ett fackmässigt sätt.

Företag som följer BBV använder godkända tätskiktssystem samt väljer i övrigt lämpliga material och konstruktioner.

Branschreglerna gäller för funktion och applicering av tätskiktssystem på olika underlag då kakel, klinker eller mosaik skall utgöra ytskikt på golv och väggar i våtrum.

Läs mer på Byggkeramikrådets webbsajt.

Continue Reading

featured

Fem tips när du ska välja hantverkare

Published

on

By

Är rörmokaren pålitlig? Blir snickaren klar i tid? Genom att vara noggrann, tydlig och fråga efter referenser kan du förebygga många bekymmer. Här listar vi de viktigaste punkterna att tänka på när du väljer hantverkare.

Du har bestämt dig för att renovera hemma och är på jakt efter en hantverkare. Genom att vara noggrann och tydlig i början av processen så minimerar du risken att känna dig lurad i slutändan. Villaägarnas rådgivare får årligen hjälpa många uppgivna husägare som råkat illa ut. Vanligtvis handlar det om dåligt utförda arbeten eller att man inte förstått vad som ingått i offerten.

1. Ta in flera offerter

Vid större arbeten rekommenderar vi att du tar in skriftliga offerter från flera olika håll. Kontrollera att priset är inklusive moms och att offerten innehåller allt som ska utföras. Om offerten specificeras i delar så som material, arbete, kostnad för underentreprenörer och så vidare, kan du lättare bedöma offerten och jämföra den med andra.

2. Ta referenser

Det säkraste sättet att bli nöjd med sitt val av hantverkare är att ta referenser från tidigare kunder. Är hantverkaren pålitlig och gör hen ett bra jobb?  Kolla också på Råd & Röns Svarta lista samt på andra sajter där kunder kan lämna omdömen.

3. Fråga efter F-skattebevis

Kontrollera alltid att hantverkaren har F-skattebevis och är momsregistrerad. Annars är det att betrakta som ett svart jobb. Har du inte kvitto på tjänsten kan du bli skyldig att betala arbetsgivaravgifter och skatt för hantverkaren. Kontrollera också att det inte finns några obetalda skatter eller andra skulder hos kronofogden samt att hantverkaren har ansvarsförsäkring.

4. Upprätta skriftligt avtal

Du bör alltid skriva ett avtal med hantverkaren. Se till att tydligt specificera omfattningen av arbetet samt datum då jobbet ska vara klart. Tänk på att avtalet måste undertecknas av behörig firmatecknare för att gälla. Bestäm redan från början om det ska vara fast pris, löpande räkning eller takpris, och skriv in detta i avtalet.

5. Ha en dialog och var tydlig

Utgå inte från att hantverkaren förstår exakt vad du menar, du måste vara tydlig med vilka val du gör och vad som är viktigt för dig redan inför upphandling. Det är du som vet hur du vill ha det. Tänk på att sena ändringar ofta blir dyra. Se även till att vara tillgänglig, åtminstone på telefon, för att lämna kompletterande information till hantverkarna. Fördelen med att vara på plats är att man kan upptäcka eventuella misstag och åtgärda dessa i tid.

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/juridik/artiklar/valj-ratt-hantverkare2/

Continue Reading

featured

Intellivent SKY DESIGN- bästa badrumsfläkten

Published

on

By

Nu lanserar Fresh AB världsnyheten Intellivent SKY.

Helt i enlighet med sin egen devis att vilja förse världen med ett hälsosamt inomhusklimat, har Fresh utvecklat en helt unik badrumsfläkt med sinnrika sensorer.

Lukt och fukt försvinner fort

Som enda fläkt i världen har Intellivent SKY utrustats med en luktsensor som känner av starka lukter.

När sensorn upptäcker en stark lukt ökar fläkten varvtalet och avlägsnar snabbt lukten för att luften hela tiden ska kännas fräsch.

http://www.fresh.se/sv/badrumsflaektar/intellivent-sky-design.php

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär