Connect with us

featured

Badrumsinspiration – ALLA ÄLSKAR MARMOR

Published

on

Ett badrum i marmor ger en lyxig och exklusiv känsla.

Trender kommer och trender går, men marmor är ett material som alltid består.

Ungefär så skulle vi kunna sammanfatta vår syn på denna exklusiva natursten.

Marmor är ett tacksamt material både sett till utseende och känsla; det adderar lite lyx och flärd till rummet och det ger en ombonad känsla.

Ett exklusivt och stilrent badrum i marmor! Många kan vid renovation av badrum ha det svårt att få till den eftersträvade känslan av lyx man är ute efter. Ett ord. Marmor!

Våga blanda marmor i olika färger och tänk utanför ramarna för bäst resultat!

https://storgram.com/stylingvision

Det stora badrummet på övervåningen är lite av familjens favoritställe! Det känns luftigt & faktiskt lite lyxigt & få vara där!

Det får vi även ofta höra från våra vänner & bekanta som kommer på besök:) Är speciellt förtjust i de mattsvarta detaljerna på b la spegeln, duschblandare och duschvägg. /Tannie & Martin @interior_by_me

https://storgram.com/homestyle.interior

Blackboard – Med en fin struktur, som påminner om skiffer.

Kan fås i både kvadratiska och rektangulära format, där alla kan kombineras till fin grafisk helhet.

Inspiration från HKC Bromma

https://www.cchoganas.se/hkc

Serie Archistone i färg Lightstone ✨ Inspiration från Höganäs Kakelcenter Malmö

https://storgram.com/vitadromhuset

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Mindre risk för fusk med legitimerade plattsättare

Published

on

By

Försäkringsbranschens skärpta villkor återspeglar sig i byggbranschen.

Fastighetsägare som anlitar plattsättare utan BKR-legitimation löper större risk att bli utan ersättning när en fukt- eller vattenskada uppstår.

Skulle en plattsättningsfirma inte sköta sig riskerar de bli av med sin legitimation.

Samtidigt som antalet fuktskador i badrum har minskats de senaste tio åren har mängden registrerade fuktskador i kök ökat med sex procent 2015.

Våtrum oavsett om det är badrum, tvättstuga eller kök ska tätskikten vara tätt för att försäkring ska gälla.

Branschreglerna reglerar mycket inom byggbranschen, men fortfarande är våtrumsskador ett problem.

Ofta är det plattsättaren som får skulden när det lika gärna kan vara byggkonstruktionsfel eller rörläckage som orsakar fuktskadan.

Oavsett om det är keramisk beklädnad eller en plastmatta som ytskiktet består av skall det utövas på ett professionellt sätt och då är en legitimerad hantverkare den bästa försäkringen mot fukt, även om man aldrig kan vara 100-procentig, säger Sten Holmqvist, tekniker och utbildare på Byggkeramikrådet (BKR).

Branschorganisationen BKR

BKR är en branschorganisation som funnits sedan 1989 och som ger ut branschregler för våtrum samtidigt som de ordnar utbildningar för entreprenörer som sedan ansöker om behörighet enligt branschreglerna.

Säker Vatten, GVK och BKR gett ut ett antal informationsbroschyrer som vägleder branschen i syfte att minska fel som kan uppkomma.

I Sverige ingår badrum i hemförsäkringen, vilket inte alls är lika förekommande utomlands.

Där är det en tilläggsförsäkring. Trenden med ökade fuktskador har bidragit till att försäkringsbolagen skärper villkoren och höjer premien, säger Sten Holmqvist.

Byggbranschen är dessutom känd för att vara konservativ vilket gör att förändringar blir tungrodda innan en rekommendation kan bli en regel eller lag.

Därför är det en trygghet för bygg- och fastighetsägare om entreprenörer inom plattsättning utbildar sig och införskaffar sig legitimation enligt BKR:s regelverk.

I regelverket ”Byggkeramikrådets branschregler för våtrum” innehåller detaljerade krav som plattsättarna måste följa när det gäller tätskikt och utförande i övrigt.

Utbildningen ges i form av kurser som omfattar branschregler, lagar och regelverk samt själva hantverket.

Det finns tre olika kurser; en teoretisk utbildning i tätskikts- och materialkurs, behörighetskurs för företagen som handlar om juridiktillämpning och del tre som är en kurs i praktisk tillämpning av godkända system.

Till detta finns det återkurser vart femte år med repetitioner och nyheter.

Vi märker ett engagemang i branschen och många tycker det är bra med repetitioner.

Till det gör vi kvalitetsöversyn, 600 besök per år. Där vi tittar på hur plattsättarna arbetar på plats.

Vi intervjuar personal och arbetsledning för att säkerställa att man gör rätt samtidigt som vi synliggör oss på arbetsplatsen.

Continue Reading

featured

VÄRT ATT VETA OM KLINKER – VAD ÄR SKILLNADEN?

Published

on

By

Klinker består av pressad lera och har lägre vattenabsorption än kakel, detta gör klinker mer lämpligt på golv i våta utrymmen är kakel.

Klinker är väldigt slitstarkt och passar i alla rum inomhus men vanligast är hall, kök och badrum. Det finns både glaserade och oglaserade klinkerplattor. Klinker med glaserad yta är väldigt lättskött och det räcker med att våttorka eller dammsuga, en oglaserad platta bör behandlas med klinker olja eller stenimpregnering, men det beror på vilken platta så fråga oss alltid om du är osäker. Om du är intresserad av klinker kan du se vårt utbud och beställa klinker här.

Fördelar: Klinker är väldigt hållbart och slitstarkt. Det är ett väldigt uppskattat och levande golv eftersom varje klinkerplatta skiftar i färg på ett eget unikt sätt. Det lättskött och tål fukt, alltså perfekt i båda hall, kök och badrum.

Nackdelar: Tappar du ett glas eller liknande på ett klinkergolv kommer det att gå sönder. Det är ett väldigt hårt och stumt golv så står eller går man länge på ett klinker golv kan man känna av det i rygg och knän. För att hjälpa till mot detta är det bra att lägga ut en mjuk matta där du står eller går mest.

VAD ÄR SKILLNADEN?

Kakel är en platta av ett ganska poröst material som kallas lergods som alltid är glaserade. Kakel passar bäst till väggar inomhus i både våta och torra utrymmen.

Klinker är en platta av ett tätare keramiskt material än kakelplattan och finns både som glaserade och oglaserade. Passar bra till både vägg och golv i torra och våta miljöer både inomhus och utomhus.

Mosaik är små plattor gjorda av antingen keramik eller glas. Kommer levererade på kartor av nät för att förenkla monteringen. Finns både glaserad och oglaserad och passar bra i både torra och våta utrymmen.

Sjösten är porös marmor som nöts i en stentumlare för att skapa ett mjukt och naturligt intryck. Sjösten är känsligare än granitkeramik och klinker och behöver underhållas för att behålla sin färg och lyster. Ger ett levande intryck eftersom varje platta är unik.

Granitkeramik är plattor av porslinskvalitet som passar på alla ytor både inomhus och utomhus. Finns ofta i stora format och passar väldigt bra på golv som används flitigt.

BRA ATT TÄNKA PÅ

• Ska du lägga klinker på golvet är det viktigt att välja en halkfri platta för att slippa olyckor. Glaserade plattor kan vara väldigt hala och vill du ha det på golvet ska plattan vara avsedd för golv, då är den matt eller strukturerad för att göra det mer halkfritt. Vill du ha en golvplatta som är helt halksäker blir det en med väldigt grov yta men då är den inte lika lätt att hålla ren.

• Välj inte klinker efter vad som är trendigt just nu. Klinker håller väldigt länge och det är något du ska trivas med i många år framöver. Välj därför det du gillar och låt dig inspireras av trender när det gäller små enkla detaljer som går att byta ut när trender förändras.

• Generellt brukar man säga att små plattor kan få ett stort rum att se rörigt eller plottrig ut och att för stora plattor i ett litet rum gör att rummet känns ännu mindre. Detta handlar såklart mycket om tycke och smak och alla gör olika. Men fundera på vilken storlek på rum du har och vad som passar bäst där.

• Ska du ha golvvärme där du lägger klinker för inte plattan ha högre vattenabsorption än 6%. Fråga oss om du är osäker!

https://www.golvpoolen.se/inspiration/vart-att-veta-om-klinker/

Continue Reading

featured

Elinstallation badrum: regler och avstånd

Published

on

By

Ett badrum är ett våtutrymme med stora elektriska faror.

Ström som annars inte hade varit farlig att utsättas för, klassas som hög i ett badrum. Krav på elutrustningen och avstånd är centrala för en säker elinstallation i ett badrum.

Här går vi igenom vad som gäller!

Eftersom vatten leder el är badrummet ett extra känsligt område att installera el i.

För att ett badrum ska vara säkert är det viktigt att följa de regler och föreskrifter som gäller.

Olika utrymmen i ett badrum delas in i olika områden. Områden bestäms efter hur vått ett område är och i vilket “skick” en person i området brukar vara.

Med “skick” menas om personen bär kläder eller inte, och om personen är blöt eller torr när den vanligtvis vistas där.

Dessa parametrar avgör hur mottaglig man är för ström.

Du ska alltid låta en fackman utföra elinstallationen i ditt badrum.

Regler för områdesindelning

Säkerhetsmåttet för områdesindelning är 60 cm från badkars eller dusch ytterkant till oklassat område.

Mer? Självklart, – men absolut inte mindre. Området runt dusch och badkar har speciella regler, eftersom det är utrymmet som är mest sårbart.

Du får inte ställa elutrustning som torktumlare eller tvättmaskin inom säkerhetsmåttet. Inte heller mindre utrustning som hårtork eller elektrisk rakhyvel får befinna sig inom området.

Måttet är en marginal som bör läsas som en säkerhetsåtgärd.

Det finns inget som säger att ett avstånd på 61 cm är helt ofarligt.

Du bör ha i åtanke att det snarare handlar om att elmateriel inte får vara inom räckhåll för en armlängds avstånd från ditt badkar.

60 cm är minimum enligt regler och branschstandard, och är det mått som utredare skulle använda sig av vid en olycka.

En tvättmaskin får inte stå så mycket som en millimeter närmare än 60 cm från ytterkanten av din dusch eller ditt badkar.

Oklassat område

Det oklassade området i ditt badrum är det område som befinner sig utanför 60 cm avstånd från ditt badkar eller din dusch.

Ha dock i åtanke, att bara för att det är oklassat så är det inte torrt. Det oklassade området betyder bara att reglerna för säkerhetsområdet inte gäller, men badrummet har fortfarande specifika regler att förhålla sig till.

Skiljevägg

En dusch kan ha skiljeväggar som gör att man inte kan nå ut till en elektrisk apparat (till exempel tvättmaskin) från duschen.

Duschdrapperier och skiljeväggar som öppnas utåt räknas inte, eftersom du då kan duscha utan att skiljeväggen är stängd.

En skjutdörr som öppnas inåt måste stängas för att man ska kunna duscha, och är alltså bättre ur säkerhetssynpunkt.

Skulle du vilja placera ett uttag inom säkerhetsområdet till duschen kan du placera den i ett skåp eller annat, som skapar en barriär mellan duschen och uttaget.

elinstallation badrum

Jordfelsbrytare

I ett badrum måste alla uttag vara anslutet till en jordfelsbrytare. Ledningar som försörjer apparater med ström ska anslutas bakifrån genom väggen i horisontellt läge.

Det går också bra att placera ovanifrån badkaret eller underifrån, eftersom säkerhetsavståndet avser vad personen når.

En EKRK-kabel får bara finnas i torra utrymmen, och där räknas badrummet helt bort. Det spelar alltså ingen roll om du placerar den i ett torrt område i badrummet.

I badrum är det tillåtet med EXLQ-kablar.

Kompletterande skyddsutjämning

En vanlig fråga angående elinstallation i badrum handlar om kompletterande skyddsutjämning.

För att minska risken för spänningsskillnader mellan olika ledande delar ska man alltid göra en skyddsutjämning mellan främmande och utsatta delar.

Att avgöra vad som är en främmande del är inte alltid helt självklart.

Som tumregel kan man ha att en främmande ledande del är en elektrisk ledande del som inte ingår i den elektriska installationen, till exempel ett rör i metall som kan ha en potentiellt farlig effekt.

Kompletterande skyddsutjämning handlar alltså om att undvika hudkontakt mot främmande ledande delar som kan vara potentiellt livsfarliga. Ofta handlar det om byggfel och är inget man behöver oroa sig för om inte en elektriker har anmärkt på det.

Uttagen

Förr var det förbjudet att över huvud taget installera eluttag i ett badrum.

Idag är det tillåtet att installera uttag för uppemot 230 volt. Det krävs att uttaget är skyddat av en jordfelsbrytare.

Uttagen får inte befinna sig inom säkerhetsområdet nära dusch eller badkar, men en installatör känner givetvis till reglerna.

Du får inte leda in ett eluttag från ett annat rum med hjälp av en skarvsladd.

Det beror på att allt i ett badrum måste kunna klara den omgivande fukten som uppstår.

Finns det ett eluttag i ditt badrumsskåp är det förmodligen avsett för en rakapparat.

Det är viktigt att komma ihåg att bara använda eluttaget för den kapaciteten den är utsedd för.

Hoppas du fick lite klarhet i vilka regler som gäller vid elinstallation i badrum!

https://villalivet.se/om-badrum/elinstallation-badrum-regler-och-avstand/

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär