Connect with us

Gott och blandat

Björn är Årets plattsättare 2021

Published

on

Priset Årets plattsättare delas ut av Kakelföreningen till en yrkesskicklig plattsättare anställd i ett PER-företag, som gjort något utöver det vanliga.

Det ska vara ett objekt där plattorna kommer från ett KAF-medlemsföretag. Arbetet ska ha utförts av plattsättaren själv.

Prisutdelningen sker under den gemensamma delen på årsmötet som hålls i maj varje år i Stockholm då både PER och KAF är samlade.

Priset är ett stipendium på 20 000 kr för en studieresa.

Priset ”Årets Plattsättare” instiftades 2014 av Kakelföreningen som en uppvaktning till PERs 60-årsdag och delades ut under totalt fem år.

När KAF fyllde 30 år 2019 uppvaktade PER med samma gåva vilket gör att utmärkelsen kan delas ut i ytterligare fem år med start 2021.

2021

Björn Bäckström, XXL Keramik Ab

Bidrag: Köksbänk hos privatperson i Lund

Juryns motivering:
Resultatet i det här projektet är ett tydligt bevis för att vinnaren är värdig årets pris då hantverket och resultatet håller en mycket hög nivå. Resultatet och plattsättningen är en prestation som kräver en innovativ, nytänkande och bred yrkeskunskap. Plattans storlek och objektets utformning har inneburit utmaningar i såväl plattsättningens utförande som i hantering och montering. Det är mycket glädjande att få utnämna denna yrkesman till årets plattsättare.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Plattsättare är ett yrke som kräver känsla för både färg och form

Published

on

By

Plattsättare är ett yrke som kräver känsla för både färg och form.

Man klär väggar och golv med till exempel kakel eller klinker. Det är ett precisionsarbete som sätter både noggrannhet och fantasi på prov.

Förutom att sätta plattorna ingår det i jobbet att göra det underarbete som krävs, till exempel att lägga en fuktspärr i våtutrymmen.

Plattsättare arbetar främst inomhus och klär väggar och golv med till exempel kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik.

Uppgifterna kan variera från att sätta plattor i ett badrum eller ett kök till stora simhallar.

Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar.

Se gärna Skolverkets film 60 sekunder med en plattsättare.

Utbildning

Utbildning till plattsättare finns på Bygg- och anläggningsprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning husbyggnad.

Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 1,5 år.

Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis.

Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom företagsförlagd utbildning, det vill säga anställning som så kallad traditionell lärling i ett företag.

Då läser man in den teoretiska delen av utbildningen genom ett distansstudiepaket via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

 

https://www.framtid.se/yrke/plattsattare

Continue Reading

featured

Asbest: är ditt badrum byggt före 1982

finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog

Published

on

By

Photo: Shutterstock

Är ditt badrum byggt före 1982 : finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog, rörtätning eller isolering.

Det har knappast undgått någon att asbest är hälsofarligt, men alltför många lämnar inte in prov för asbestanalys inför badrumsrenoveringen.

Är badrummet byggt före 1982, då användning av asbest förbjöds, så krävs i princip att prover skickas för analys till ett analysföretag.

Med andra ord, är ditt badrum byggt före 1982 – försäkra dig om att en asbestanalys genomförs innan rivning påbörjas.
– Det finns flera analysföretag som utför tester, till en kostnad mellan på cirka 1000-2000 kronor per prov. Svarstiden är normalt en vecka, men kan påskyndas.

Så länge asbest är bundet i fast material är det ofarligt. I samband med rivning frigörs dock asbestfibrer i dammet, vilket sedan sprids över hela bostaden. Asbestfibrer är för små för att fångas upp av dammsugarens filter, varför det kastas runt i bostaden vid varje städning.

Det är således inte bara den hantverkare som river badrummet som utsätts för asbest, utan även de som bor och vistas i bostaden. Asbest kan ge upphov till asbestos och pleuraplack, vilket reducerar lungans förmåga att syresätta blodet, det är även cancerogent.

Enligt Arbetsmiljöverkets särskilda föreskrifter, AFS 2006:01, skall miljö som kan innehålla asbest hanteras i enlighet med särskild rutin av särskilt utbildad personal.

Rivningsmassor innehållande asbest ska deponeras på plats där farligt avfall hanteras.

Continue Reading

featured

Klinkerplattor i storformat har kommit för att stanna

Published

on

By

Klinkerplattor i storformat har kommit för att stanna och användningsområdena blir allt fler.

Men är de lika lätta att hantera som ett standardformat? Vi har talat med experten.

För tio år sedan såg man inte mycket av stora klinkerplattor i privata hem.

Du hittade dem i offentliga miljöer med tuff belastning då det hårda materialet är känt för hög reptålighet.

Tillverkningsmetoderna har sedan dess utvecklats, plattorna har blivit tunnare och vi har fått ett större utbud av mönster och färger.

Det är några av orsakerna till att stora plattor de senaste åren dykt upp på allt ifrån fasader till hotellentréer och i privata hem.

Fördelarna är många, förutom hög reptålighet är materialet underhållsfritt och lättstädat.

Den stora utmaningen är underlaget som ska vara plant och utan svackor innan plattsättning påbörjas.
– Följer man enbart byggnormens krav idag är det jättesvårt att lägga plattorna.

Man måste lägga mycket mer arbete på underlaget. Plattorna är ju statiska, det går inte att böja dem, förklarar keramikkonsulten Åke Brannestål.

Stora plattor är omåttligt populära, men stället lite högre krav på underlaget.

Det som kan hända om inte underlaget är tillräckligt plant är att plattor spricker vid hård belastning av exempelvis en tung vagn som körs över golvet.
– Det är därför väldigt viktigt att se till att entreprenören gör ett korrekt hantverk innan plattsättaren kommer, betonar Åke.

Vad plattsättaren sen ska tänka på är att få till full täckning av fästmassan under plattan, vilket inte är alldeles enkelt med stora plattor.

BKR:s tekniska kommitté, där Åke är medlem, arbetar just nu med nya riktlinjer för ändamålet.

 Miljöer där de stora plattorna passar bra att använda är stora plana golv, entréhallar och på väggarna i bostadshusens entréer tack vare att de är reptåliga och står emot det mesta.

Däremot är det inte lika lätt att lägga dem där det förekommer golvlutningar.
– I bilhallar och badrum med golvlutning kan det vara besvärligt, menar Åke.

Då kan man lösa problemet genom en så kallad kuvertskärning, plattorna skärs diagonalt kring brunnen och lösningen ser ut som ett kuvert. De stora plattornas framtid ser Åke mycket ljust på.

Text: Lisa Bergman Bild: Kakelspecialisten

https://www.bkr.se/2016/07/stora-format/#close

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär