Connect with us

Gott och blandat

Björn är Årets plattsättare 2021

Published

on

Priset Årets plattsättare delas ut av Kakelföreningen till en yrkesskicklig plattsättare anställd i ett PER-företag, som gjort något utöver det vanliga.

Det ska vara ett objekt där plattorna kommer från ett KAF-medlemsföretag. Arbetet ska ha utförts av plattsättaren själv.

Prisutdelningen sker under den gemensamma delen på årsmötet som hålls i maj varje år i Stockholm då både PER och KAF är samlade.

Priset är ett stipendium på 20 000 kr för en studieresa.

Priset ”Årets Plattsättare” instiftades 2014 av Kakelföreningen som en uppvaktning till PERs 60-årsdag och delades ut under totalt fem år.

När KAF fyllde 30 år 2019 uppvaktade PER med samma gåva vilket gör att utmärkelsen kan delas ut i ytterligare fem år med start 2021.

2021

Björn Bäckström, XXL Keramik Ab

Bidrag: Köksbänk hos privatperson i Lund

Juryns motivering:
Resultatet i det här projektet är ett tydligt bevis för att vinnaren är värdig årets pris då hantverket och resultatet håller en mycket hög nivå. Resultatet och plattsättningen är en prestation som kräver en innovativ, nytänkande och bred yrkeskunskap. Plattans storlek och objektets utformning har inneburit utmaningar i såväl plattsättningens utförande som i hantering och montering. Det är mycket glädjande att få utnämna denna yrkesman till årets plattsättare.

Bra jobbat Björn från oss alla här i Badrumsplaneten

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gott och blandat

Trendigt klinker i terrazzo

Published

on

Terrazzo är det populära materialet med ett trendigt och livfullt utseende.

Vi ser det överallt, från trendiga hem och inredningsdetaljer, till stenläggning i offentliga miljöer och lyxig butiksinredning.

Materialet har sitt ursprung i antiken men har med sitt levande uttryck blivit ett omtyckt och modernt inslag i alla typer av miljöer.

Vad är terrazzo?

Terrazzo är ett anrikt material som har sitt ursprung i antikens Grekland och Italien. Det är en konststen som består av krossad sten, ofta marmor, som gjuts ihop med cement och sedan putsas upp till önskad glans. Slutresultatet för tankarna till exklusiv slipad granit och är lika tidlös i sitt utseende som den är populär. I Sverige introducerades materialet på 50-talet i offentliga miljöer som köpcentrum, skolor och trapphus då det är extremt slitstarkt och enkel att underhålla.

Eftersom intresset har ökat igen för det kostsamma materialet terrazzo har det börjat produceras kakel och klinker i detta utseende som passar de flesta hem, för användning såväl inomhus som utomhus. Klinker med terrazzoutseende har ett tryckt mönster i terrazzo med samma slitstarka egenskaper som granitkeramik.

https://www.svenskakakel.se/inspiration/artikel/terrazzo-klinker

Continue Reading

Gott och blandat

Klinker med förädlad träkänsla

Klinker som liknar naturmaterial fortsätter att öka i popularitet.

Published

on

Photo: Shutterstock

Klinker med förädlad träkänsla

Serien Koru är skapad med det ljusa vackra träet från fruktträd som inspiration och ger varma lugna rum med en stark känsla av naturen närvarande. Att trä från fruktträd normalt sett inte används till golv stärker det speciella intryck som Koru skapar.

Avancerad tillverkningsteknik ligger bakom keramikens naturliga träkänsla och ger ett tåligt golv som passar i både privata hem och offentliga/kommersiella byggnader.

Klinker som liknar naturmaterial fortsätter att öka i popularitet. Träimitationerna utvecklas konstant. Vill du sticka ut, välj en platta som ser ut som ett äkta trägolv men med egenskaper som en klinker! I vårt sortiment är, förutom Koru, Norway, Wood och Timberland fantastiska alternativ till denna känsla.

https://www.svenskakakel.se/inspiration/inspiration/rum-foer-avkoppling

Continue Reading

featured

Asbest: är ditt badrum byggt före 1982

finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog

Published

on

Photo: Shutterstock

Är ditt badrum byggt före 1982 : finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog, rörtätning eller isolering.

Det har knappast undgått någon att asbest är hälsofarligt, men alltför många lämnar inte in prov för asbestanalys inför badrumsrenoveringen.

Är badrummet byggt före 1982, då användning av asbest förbjöds, så krävs i princip att prover skickas för analys till ett analysföretag.

Med andra ord, är ditt badrum byggt före 1982 – försäkra dig om att en asbestanalys genomförs innan rivning påbörjas.
– Det finns flera analysföretag som utför tester, till en kostnad mellan på cirka 1000-2000 kronor per prov.

Svarstiden är normalt en vecka, men kan påskyndas.

Så länge asbest är bundet i fast material är det ofarligt. I samband med rivning frigörs dock asbestfibrer i dammet, vilket sedan sprids över hela bostaden. Asbestfibrer är för små för att fångas upp av dammsugarens filter, varför det kastas runt i bostaden vid varje städning.

Det är således inte bara den hantverkare som river badrummet som utsätts för asbest, utan även de som bor och vistas i bostaden. Asbest kan ge upphov till asbestos och pleuraplack, vilket reducerar lungans förmåga att syresätta blodet, det är även cancerogent.

Enligt Arbetsmiljöverkets särskilda föreskrifter, AFS 2006:01, skall miljö som kan innehålla asbest hanteras i enlighet med särskild rutin av särskilt utbildad personal.

Rivningsmassor innehållande asbest ska deponeras på plats där farligt avfall hanteras.


Fram till 1982, då asbest totalförbjöds i Sverige, har materialet använts för värmeisolering för rör och i olje- och andra värmepannor.
Asbest har också kommit till användning som brandskydd i till exempel branddörrar och det har sprutats på stålbalkar för att öka värmetåligheten.
Ett annat användingsområde har varit armering och bullerdämpning i olika slags skivor och golvmaterial och asbest har blandats ut i färg,
lim, fogmaterial och olika plaster.
Asbestfibrer är extremt små och tunna och när de hamnar i luften kan de sväva runt i flera dagar innan de lägger sig.
Tunnheten och att asbestfibrerna är nålformade och därigenom tar sig långt ned i lungorna.
Om man inte sanerar asbestdammet snabbt sprids de genom luftströmmar och via ventilationen.
Vidare spridning kan även ske genom att fibrerna fastnar på kläder eller annat som sedan transporteras.
Därför är det viktigt att saneringsområdet täcks över och att man tvättar av verktyg och skyddsutrustning.
Källa: Asbestsanerarna
Continue Reading

Trending