Connect with us

featured

Kontrollera asbest vid badrumsrenovering

Published

on

Kontrollera asbest vid badrumsrenovering

Är ditt badrum byggt före 1982 finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog, rörtätning eller isolering.

Det har knappast undgått någon att asbest är hälsofarligt, men alltför många lämnar inte in prov för asbestanalys inför badrumsrenoveringen. Läs mer. Diskutera eller ställ frågor om ämnet i vårt forum

Gammal kakelfix-en asbestmardröm

Asbestsaneraren har koll, men knappast alla hemmafixare som renoverar kök och badrum utan en tanke på faran som kan dölja sig bakom det gamla kaklet.

Tät inplastning och undertryck i saneringsområdet ska hålla kvar asbestfibrerna så att de inte sprids vidare. För att ta sig in krävs det en luftsluss och rätt skyddsutrustning. På bilden är det gamla sjukhuset i Nynäshamn som saneras enligt regelverket.

Foto: TOMAS ONEBORG

Asbest i golv

Asbest kan också förekomma i golvmaterial. Det är vanligt i äldre golvplattor och så kallade magnesitgolv.

Asbesten kan vara en del av själva golvplattans fyllning eller finnas under plasten.

Nedanstående asbestgolvplattor har  ett karakteristiskt utseende och är därmed lätta att misstänka.

Äldre plastmattor kan vara flerskiktade där det undre lagret består av asbestpapp .

Ofta förekommer de i tidstypiskt murriga färger och stormönstrade men kan lurigt nog också se helt annorlunda ut tex  i diskreta gråa och gula toner.

Asbest kan också finnas under plastgolvets golvlim, i så kallat tjärlim eller svartlim- ofta är det just svart till kulören… men det kan ibland också vara brunt till gulbrunt.

Asbest i kakelfogar och kakelfix

Hus byggda före 1982 kan också innehålla asbest i kakelfogar och kakelfix.

Även här dammar det rejält vid rivning och en auktoriserad asbestsaneringsfirma skall anlitas för att avlägsna materialet.

Får man böter om man river asbest utan tillstånd och behörighet?

Kort sagt, ja det får man.

För att utveckla detta svar så behöver man först veta att arbete med asbesthaltiga material eller asbest kräver ett antal effektiva åtgärder.

Det finns även krav på aktuell utbildning, medicinska kontroller, tillstånd för att få arbeta med asbest och det kan även krävas mätningar.

Avgifter

Om tillstånd saknas så kan en sanktionsavgift på 40 000 kronor till 400 000 kronor utdömas vid rivning.

Vid annat arbete med asbest eller asbesthaltiga material så kan sanktionsavgiften vara från 15 000 kronor upp till 150 000 kronor.

Det som avgör exakt hur stor avgiften blir beror på antalet anställda som arbetsgivaren har.

Arbetsmiljöverket har väldigt stränga regler för hur saker ska gå till vid asbesthantering och vi följer självklart regelvärdet in i sista detalj.

Om man river en teknisk anordning, en byggnadsdel eller en byggnad så ställer Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:1 ett antal olika krav.

Om man river en byggnad, en teknisk anordning eller en byggnadsdel innehållande asbest utan giltiga tillstånd från Arbetsmiljöverket så finns det en risk att man blir skyldig att betala en sanktionsavgift på 50 000 kronor.

Före din badrumsrenovering,  om ditt badrum är byggd före 1982, SNÄLLA!!! – ta ett asbesttest, för din och dina barns hälsa

Fortfarande dör drygt 100 personer per år av asbetsrelaterade sjukdomar.

Som en hjälp att sprida kunskapen om faran med asbest har 6F tagit fram broschyren “Bli asbestsmart”.

 

featured

BKR Behörig Våtrum

Published

on

By

BKR Behörig Våtrum

Behöriga företag är utbildade av Byggkeramikrådet och arbetar i enlighet med ”Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum” (BBV).

Idag är BKR den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen.

Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum av hela ”Byggsverige” ansedda som riktlinjer för fackmässighet inom området.

Behörigheten ger rätt att utfärda Byggkeramikrådets kvalitetsdokument, en egenkontroll som visar att ditt våtrum är byggt på ett fackmässigt sätt.

Företag som följer BBV använder godkända tätskiktssystem samt väljer i övrigt lämpliga material och konstruktioner.

Branschreglerna gäller för funktion och applicering av tätskiktssystem på olika underlag då kakel, klinker eller mosaik skall utgöra ytskikt på golv och väggar i våtrum.

Läs mer på Byggkeramikrådets webbsajt.

Continue Reading

featured

Fem tips när du ska välja hantverkare

Published

on

By

Är rörmokaren pålitlig? Blir snickaren klar i tid? Genom att vara noggrann, tydlig och fråga efter referenser kan du förebygga många bekymmer. Här listar vi de viktigaste punkterna att tänka på när du väljer hantverkare.

Du har bestämt dig för att renovera hemma och är på jakt efter en hantverkare. Genom att vara noggrann och tydlig i början av processen så minimerar du risken att känna dig lurad i slutändan. Villaägarnas rådgivare får årligen hjälpa många uppgivna husägare som råkat illa ut. Vanligtvis handlar det om dåligt utförda arbeten eller att man inte förstått vad som ingått i offerten.

1. Ta in flera offerter

Vid större arbeten rekommenderar vi att du tar in skriftliga offerter från flera olika håll. Kontrollera att priset är inklusive moms och att offerten innehåller allt som ska utföras. Om offerten specificeras i delar så som material, arbete, kostnad för underentreprenörer och så vidare, kan du lättare bedöma offerten och jämföra den med andra.

2. Ta referenser

Det säkraste sättet att bli nöjd med sitt val av hantverkare är att ta referenser från tidigare kunder. Är hantverkaren pålitlig och gör hen ett bra jobb?  Kolla också på Råd & Röns Svarta lista samt på andra sajter där kunder kan lämna omdömen.

3. Fråga efter F-skattebevis

Kontrollera alltid att hantverkaren har F-skattebevis och är momsregistrerad. Annars är det att betrakta som ett svart jobb. Har du inte kvitto på tjänsten kan du bli skyldig att betala arbetsgivaravgifter och skatt för hantverkaren. Kontrollera också att det inte finns några obetalda skatter eller andra skulder hos kronofogden samt att hantverkaren har ansvarsförsäkring.

4. Upprätta skriftligt avtal

Du bör alltid skriva ett avtal med hantverkaren. Se till att tydligt specificera omfattningen av arbetet samt datum då jobbet ska vara klart. Tänk på att avtalet måste undertecknas av behörig firmatecknare för att gälla. Bestäm redan från början om det ska vara fast pris, löpande räkning eller takpris, och skriv in detta i avtalet.

5. Ha en dialog och var tydlig

Utgå inte från att hantverkaren förstår exakt vad du menar, du måste vara tydlig med vilka val du gör och vad som är viktigt för dig redan inför upphandling. Det är du som vet hur du vill ha det. Tänk på att sena ändringar ofta blir dyra. Se även till att vara tillgänglig, åtminstone på telefon, för att lämna kompletterande information till hantverkarna. Fördelen med att vara på plats är att man kan upptäcka eventuella misstag och åtgärda dessa i tid.

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/juridik/artiklar/valj-ratt-hantverkare2/

Continue Reading

featured

Intellivent SKY DESIGN- bästa badrumsfläkten

Published

on

By

Nu lanserar Fresh AB världsnyheten Intellivent SKY.

Helt i enlighet med sin egen devis att vilja förse världen med ett hälsosamt inomhusklimat, har Fresh utvecklat en helt unik badrumsfläkt med sinnrika sensorer.

Lukt och fukt försvinner fort

Som enda fläkt i världen har Intellivent SKY utrustats med en luktsensor som känner av starka lukter.

När sensorn upptäcker en stark lukt ökar fläkten varvtalet och avlägsnar snabbt lukten för att luften hela tiden ska kännas fräsch.

http://www.fresh.se/sv/badrumsflaektar/intellivent-sky-design.php

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär