Connect with us

featured

Måla om badrum med rätt våtrumsfärg

Published

on

I våtrum gäller speciella krav för fuktskydd och vattentäthet.

Det finns flera godkända sätt att göra ett badrum fuktsäkrat.

Att måla är ett sätt som blir att mer populärt.

Det ger dig möjlighet att enkelt ändra utseende på ditt badrum.

Använd alltid godkända målningssystem för våtrum.

Godkända system hittar du här.

Våtrumstapet

Det finns två olika sorters våtrumssystem – VT för vattentätt ytskikt och VA för vattenavvisande ytskikt.

VT används på ytor som utsätts för direkt vattenspolning och läckande vatten exempelvis duschutrymme eller badkar samt inom en meter ifrån dessa.

VA är avsett för väggar som utsätts för lättare vattenstänk och hög luftfuktighet som exempelvis i kök eller vid handfat.

Våtrumstapet är gjord av vinyl och finns både som slät och med struktur, tapeten är plastad rakt igenom.

Det går oftast bra att måla direkt på tapeten med en våtrumsfärg.

Våtrumstapeten utgör ofta tätskiktet i våtrummet, att börja riva i tätskiktet kan orsaka fuktskador, renoveringar av våtrum bör alltid genomföras av auktoriserad hantverkare.

Tänk därför på att alltid vara extra noga när du renoverar ett våtrum och kontakta gärna din färghandlare för råd och tips innan du börjar.

Det går oftast bra att måla direkt på tapeten med våtrumsfärg men gör för säkerhets skull en liten provstrykning innan hela ytan behandlas.

Tvätta

Börja med att tvätta bort fett och smuts. Skrapa därefter bort löst sittande färg och tapeter.

Mjuka PVC-material skall tas bort helt. Om det går, riv bort ytskiktet på vinyltapeter

Spackla

Spackla sprickor, skarvar och ojämnheter med sandspackel med förhöjd vattenbeständighet för spackling av hål, sprickor och skarvar.

Glöm inte att spackla skarven mellan vägg och matta.

Slipa

Slipa med fint slippapper när ytan är helt torr.

Jämna ut hörn och takvinklar med övermålningsbar, elastisk fogmassa ämnad för våtrum.

Sugande ytor förlimmas med akrylatfärg för väggar och tak i våtrum, spädd med lika delar vatten.

Måla

Om du har ytor utan väv, stryka dessa då med våtrumsgrund. Måla med färg för våtrum, två gånger.

Lägg inte på för lite färg, ett riktmärke kan vara cirka 6–8 m²/liter. Låt färgen torka innan nästa strykning görs. Det är viktigt med en jämn fördelning av färgskiktet.

Väggar i våtrum

För målning av väggar i våtrum så finns det vissa regler som du kan gå in och läsa på www.vatrumsmalning.se.

VT-system

För att bygga upp ett vattentålig yta, VT-system, krävs att man använder en godkänd glasfiberväv och ett godkänt målningssystem. Godkända system hittar du här.

Plastmattor i våtrum

Vi rekommenderar att inte måla på plastmattor i våtrum.

featured

BKR Behörig Våtrum

Published

on

By

BKR Behörig Våtrum

Behöriga företag är utbildade av Byggkeramikrådet och arbetar i enlighet med ”Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum” (BBV).

Idag är BKR den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen.

Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum av hela ”Byggsverige” ansedda som riktlinjer för fackmässighet inom området.

Behörigheten ger rätt att utfärda Byggkeramikrådets kvalitetsdokument, en egenkontroll som visar att ditt våtrum är byggt på ett fackmässigt sätt.

Företag som följer BBV använder godkända tätskiktssystem samt väljer i övrigt lämpliga material och konstruktioner.

Branschreglerna gäller för funktion och applicering av tätskiktssystem på olika underlag då kakel, klinker eller mosaik skall utgöra ytskikt på golv och väggar i våtrum.

Läs mer på Byggkeramikrådets webbsajt.

Continue Reading

featured

Fem tips när du ska välja hantverkare

Published

on

By

Är rörmokaren pålitlig? Blir snickaren klar i tid? Genom att vara noggrann, tydlig och fråga efter referenser kan du förebygga många bekymmer. Här listar vi de viktigaste punkterna att tänka på när du väljer hantverkare.

Du har bestämt dig för att renovera hemma och är på jakt efter en hantverkare. Genom att vara noggrann och tydlig i början av processen så minimerar du risken att känna dig lurad i slutändan. Villaägarnas rådgivare får årligen hjälpa många uppgivna husägare som råkat illa ut. Vanligtvis handlar det om dåligt utförda arbeten eller att man inte förstått vad som ingått i offerten.

1. Ta in flera offerter

Vid större arbeten rekommenderar vi att du tar in skriftliga offerter från flera olika håll. Kontrollera att priset är inklusive moms och att offerten innehåller allt som ska utföras. Om offerten specificeras i delar så som material, arbete, kostnad för underentreprenörer och så vidare, kan du lättare bedöma offerten och jämföra den med andra.

2. Ta referenser

Det säkraste sättet att bli nöjd med sitt val av hantverkare är att ta referenser från tidigare kunder. Är hantverkaren pålitlig och gör hen ett bra jobb?  Kolla också på Råd & Röns Svarta lista samt på andra sajter där kunder kan lämna omdömen.

3. Fråga efter F-skattebevis

Kontrollera alltid att hantverkaren har F-skattebevis och är momsregistrerad. Annars är det att betrakta som ett svart jobb. Har du inte kvitto på tjänsten kan du bli skyldig att betala arbetsgivaravgifter och skatt för hantverkaren. Kontrollera också att det inte finns några obetalda skatter eller andra skulder hos kronofogden samt att hantverkaren har ansvarsförsäkring.

4. Upprätta skriftligt avtal

Du bör alltid skriva ett avtal med hantverkaren. Se till att tydligt specificera omfattningen av arbetet samt datum då jobbet ska vara klart. Tänk på att avtalet måste undertecknas av behörig firmatecknare för att gälla. Bestäm redan från början om det ska vara fast pris, löpande räkning eller takpris, och skriv in detta i avtalet.

5. Ha en dialog och var tydlig

Utgå inte från att hantverkaren förstår exakt vad du menar, du måste vara tydlig med vilka val du gör och vad som är viktigt för dig redan inför upphandling. Det är du som vet hur du vill ha det. Tänk på att sena ändringar ofta blir dyra. Se även till att vara tillgänglig, åtminstone på telefon, för att lämna kompletterande information till hantverkarna. Fördelen med att vara på plats är att man kan upptäcka eventuella misstag och åtgärda dessa i tid.

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/juridik/artiklar/valj-ratt-hantverkare2/

Continue Reading

featured

Intellivent SKY DESIGN- bästa badrumsfläkten

Published

on

By

Nu lanserar Fresh AB världsnyheten Intellivent SKY.

Helt i enlighet med sin egen devis att vilja förse världen med ett hälsosamt inomhusklimat, har Fresh utvecklat en helt unik badrumsfläkt med sinnrika sensorer.

Lukt och fukt försvinner fort

Som enda fläkt i världen har Intellivent SKY utrustats med en luktsensor som känner av starka lukter.

När sensorn upptäcker en stark lukt ökar fläkten varvtalet och avlägsnar snabbt lukten för att luften hela tiden ska kännas fräsch.

http://www.fresh.se/sv/badrumsflaektar/intellivent-sky-design.php

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär