Connect with us

featured

Renovera badrum – vad kostar det?

Published

on

Att renovera badrum är för de flesta ett roligt projekt – men kan vara ganska dyrt.

Vad kan du göra själv för att sänka kostnaderna?

Ett nytt badrum kan ge hemmet ett fantastiskt lyft – men ett stort renoveringsprojekt kan både bli dyrt och besvärligt.

En badrumsrenovering tar från tio dagar till flera månader att genomföra och kan kosta allt i från femtio- till flera hundratusen kronor.

Men det finns saker du själv kan göra för att spara tusenlappar på fakturan.

Planera projektet

Om du inte är mycket erfaren själv bör du anlita hantverkare för våtrumsarbeten – inte minst ur försäkringssynpunkt.

När du anlitar en entreprenör är det grundläggande att se till att entreprenören har f-skattsedel, försäkring och rätt certifikat för våtrumsarbete.

En vanlig fallgrop är att man som beställare inte har diskuterat arbetet tillräckligt noga tillsammans med sin entreprenör.

– Tänk igenom vad du vill ha innan du tar in offerter. Diskutera också hela arbetet med entreprenören.

Kontrollera att det är möjligt att utföra renoveringen på det sätt som du vill och utifrån dina förutsättningar, säger Sara Salomonsson, teknisk projektledare på stiftelsen GVK, Golvbranschens våtrumskontroll.

Smarta materialval

Ytskiktet i ditt nya badrum är ett av de första och största besluten. Kakel och klinker är populärt, men våga överväg en plastmatta.

I dag finns de i alla tänkbara färger som kan skapa ett spännande rum. Plastmattan kan också fungera både som tät- och ytskikt och tar generellt sett mindre tid att få på plats – här finns det pengar att spara.

Tänk igenom noggrant vad du vill ha innan du tar in offerter.

SARA SALOMONSSON, GVK

Handla själv

Ofta erbjuds du att köpa inredning via din entreprenör, vilket är enkelt och kan löna sig.

Men kolla att du får exakt det du vill ha – och jämför priset med om du själv köper in exempelvis badrumsmöbler.

Om du köper in inredning och material själv måste du planera noga så att allt finns på plats vid rätt tid – annars kan du stjälpa entreprenörens tidsplan, vilket kan bli både dyrt och tidsödande.

Sköt rivningen på egen hand

Har du en mindre budget går det att göra mycket själv. Att riva ut det gamla badrummet är oftast inget problem om du är försiktig.

Stäm av med de företag du ska anlita senare så att du inte river för mycket. Påbörja aldrig arbete innan du har tänkt igenom vad du ska göra ordentligt.

Undvik dyra överraskningar

Skriv alltid ett avtal med dina hantverkare så att ni är helt överens om arbetet.

Det finns standardavtal som du kan utgå från. Innan arbetet inleds ska du veta exakt vad som ingår, till vilket pris och när hela projektet planeras vara klart.

3 saker du inte bör göra själv

• Elinstallationer. Eftersom riskerna för svåra elolyckor är större där det finns fukt är det bara behöriga elinstallatörer som får göra elarbeten i dessa utrymmen.

• VVS-installationer, platt- och mattsättning. I dag är det ur försäkringssynpunkt viktigt med intyg på alla renoveringar – lämna det här arbetet till proffsen.

• Borra i väggar och kakel. Okej, det här går att göra själv, men eftersom det är superviktigt att tätskiktet är tätt kan det vara bra att överlåta jobbet åt någon med erfarenhet.

https://www.sevenday.se/privata-pengar/renovera-badrum-kostnad/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Bricmate – Kakel och klinker anpassad för Skandinavisk arkitektur, materialval och färgsättning.

Published

on

By

Bricmate grundades 2007 och är ett svenskt företag specialiserat på kakel, klinker och mosaik.

Vi inspireras av arkitektur, material och färger från hela världen, men har det skandinaviska uttrycket som bas.

Vårt handplockade sortiment utvecklas och anpassas organiskt, för att behålla en finstämd balans mellan trender och tidlöshet.

Vi tummar dock aldrig på vår affärsidé – hög kvalitet och innovativ design.

För oss går kvalitet, service och hållbarhet hand i hand, det är därför vi har ett sparsmakat sortiment.

Istället för att köpa in stora mängder med lägre kvalitet, föredrar vi att handplocka våra produkter från utvalda leverantörer som vi vet håller hög klass.

Vi undviker allt som enligt oss är konventionellt eller slätstruket, och lägger istället extra stor vikt vid att bygga ett sortiment med hög designkvalitet och många kombinationsmöjligheter.

Kakel, klinker och mosaik kan med sina färger, texturer och former skapa oändliga miljöer.

Vi följer naturligtvis inredningstrender för hela hemmet, så att vi kontinuerligt kan presentera inspirerande nyheter som väcker skaparglädje och föder idéer.

Men det är din personliga smak som leder vägen till en atmosfär som passar just ditt hem, och vårt jobb är att bidra med passion, kunskap och service från början till slut för bästa resultat.

Tillsammans kan vi skapa vackra rum som håller förstklassig kvalitet år efter år, det är vad vi kallar äkta hållbarhet.

Välkommen!

https://bricmate.se/

Continue Reading

featured

Asbest: är ditt badrum byggt före 1982

finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog

Published

on

By

Photo: Shutterstock

Är ditt badrum byggt före 1982 : finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog, rörtätning eller isolering.

Det har knappast undgått någon att asbest är hälsofarligt, men alltför många lämnar inte in prov för asbestanalys inför badrumsrenoveringen.

Är badrummet byggt före 1982, då användning av asbest förbjöds, så krävs i princip att prover skickas för analys till ett analysföretag.

Med andra ord, är ditt badrum byggt före 1982 – försäkra dig om att en asbestanalys genomförs innan rivning påbörjas.
– Det finns flera analysföretag som utför tester, till en kostnad mellan på cirka 1000-2000 kronor per prov. Svarstiden är normalt en vecka, men kan påskyndas.

Så länge asbest är bundet i fast material är det ofarligt. I samband med rivning frigörs dock asbestfibrer i dammet, vilket sedan sprids över hela bostaden. Asbestfibrer är för små för att fångas upp av dammsugarens filter, varför det kastas runt i bostaden vid varje städning.

Det är således inte bara den hantverkare som river badrummet som utsätts för asbest, utan även de som bor och vistas i bostaden. Asbest kan ge upphov till asbestos och pleuraplack, vilket reducerar lungans förmåga att syresätta blodet, det är även cancerogent.

Enligt Arbetsmiljöverkets särskilda föreskrifter, AFS 2006:01, skall miljö som kan innehålla asbest hanteras i enlighet med särskild rutin av särskilt utbildad personal.

Rivningsmassor innehållande asbest ska deponeras på plats där farligt avfall hanteras.

Continue Reading

featured

Comfort – Trygg och bekväm badrumsrenovering

Published

on

By

Comfort Färdigt Badrum är en helhetslösning där vi ansvarar för hela din renovering.

Du får en kontaktperson som samordnar allt. Certifierade montörer gör att du kan känna dig trygg med att jobbet blir rätt utfört.

Och du vet i förväg exakt vad ditt nya badrum kommer att kosta och när det kommer att vara färdigt.

Tryggt och Comfortabelt helt enkelt.

Kontakta din närmaste Comfortbutik så berättar vi hur ett upplägg för dig kan se ut.
Här finns vi.

 

Så går det till:

Idé
Kanske vet du redan hur du vill att ditt nya badrum ska se ut. Annars hjälper vår erfarna personal till med tankar och inspiration. I butiken eller hemma i ditt badrum.

Se ditt nya badrum i 3D
Ditt nya badrum ritas sedan upp i vårt 3D-program för att testa olika stilar, produkter, material och färger. Programmet gör det enkelt att se på en mängd olika lösningar.

Offert, fast pris och tidplan
Du får en detaljerad, skräddarsydd offert som innefattar rivning, underarbete, produkter, installation, städning och projektledning av hela arbetet. Plus en tydlig tidplan.

Planering, installation och genomförande
Ett badrumsbygge kräver en rad olika yrkeskompetenser – elektriker, snickare, målare, plattsättare och rörmontörer. Din kontaktperson ser till att arbetet utförs professionellt, i rätt ordning och att det blir färdigt i tid.

Garantier och kontroll
När allt är klart bokar vi ett möte där vi gemensamt går igenom det som är gjort. Du får generösa garantier på både produkter och utfört arbete. Du har också möjlighet att teckna Comforts Trygghetsgaranti för att känna dig extra trygg.

https://www.comfort.se/privat/comfort-fardigt-badrum/

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär