Connect with us

featured

Så här lyckas du med din badrumsrenovering

Published

on

Få saker är så dyra att åtgärda som fel i ett nyrenoverat badrum.
Därför är noggrann planering helt avgörande för att drömbadrummet ska bli verklighet.

Det är en oslagbar känsla att gå in i ett nyrenoverat badrum efter en dammig renoveringstid.
Den känslan är värd mycket – men kanske inte hur mycket som helst.
Att ha en genomtänkt budget är därför en bra start på projektet, för även utan misstag kan ett nytt badrum annars bli hur dyrt som helst.
Här har vi sammanställt det som man själv kan göra för att försäkra sig om en lyckad renovering.

Lista behoven

Tänk igenom hur badrummet ska användas. Ska flera få plats samtidigt på morgonen och hur mycket ska förvaras där?

Rita och planera

Mät och gör en planritning. Lägg tid på att fundera ut var det behövs lampor och eluttag, det är svårt att åtgärda i efterhand.
Det finns standardmått för avstånd och monteringshöjder i ett badrum – men ta själva ställning! Den som är lång vill kanske ha duschblandaren och handfatet lite högre än standard.
Och glöm inte att rita in handdukskrokar, handdukstork, pappersrullehållare, hylla i duschen och tvättkorg.

Välj stil

Det är stor prisskillnad mellan kakel och våtrumsmatta, men båda valen kan ge badrum med olika stil och karaktär.
Med tanke på kostnaden för ett nytt badrum är det oavsett materialval klokt att välja en stil man inte tröttnar på.

Belysning och ventilation

Våtrum är indelade i fyra zoner. I varje zon krävs det att belysning och elapparater har en viss IP-klass, det vill säga tålighet mot fukt och damm. Ju större risk för fukt och vattenstänk, desto högre IP-klass krävs.

I badrum får man som privatperson inte själv göra några elektriska installationer, men det är viktigt att planera för bra belysning.
Punktbelysning framför en spegel, allmänbelysning i taket och dimbar, riktad belysning som kan skapa en effektfull stämning är en bra grund att utgå från.

Glöm inte ventilationen. En bra våtrumsfläkt motverkar immiga speglar, går tyst och förebygger mögel- och fuktproblem.

Offert

Ta in flera offerter och jämför vad som ingår i dem.
Ta gärna referenser, men var medveten om att byggfirman kan skicka andra hantverkare än dem du fått referens på.
Gå därför även på din egen magkänsla, inte bara på vitsord och offererat pris.

Ju mer detaljerad en offertförfrågan är, desto bättre. Alla ändringar som görs efter att ett avtal är skrivet kostar pengar.

Beställ i tid

Leveranstiderna kan vara långa. Gör upp med byggfirman vem som beställer byggmaterial och inredning.
Var noggrann med att uppge kulörer, mått och fabrikat om hantverkarna erbjuder sig att sköta inköpen. Mörkgrå fog kan till exempel ha olika nyans, beroende på fabrikat.

Fråga och lyssna

Erfarenhet och hantverksskicklighet är ovärderligt! Ställ frågor, be om råd och var öppen för nya förslag. Det kan bli pricken över i:et i det nya badrummet!

Tvättställ “Free 415”, Vedum.

Checklista innan du renoverar

 • Anlita plattsättare som har behörighet enligt Byggkeramikrådets branschregler, BBV, eller ett GVK-auktoriserat företag. Se till att få ett våtrumsintyg som visar att badrummet är fackmässigt installerat.Försäkringsbolagen kräver ett sådant för att ersätta eventuell vattenskada.
 • Skriv ett riktigt avtal. “Hantverkarformuläret 14” finns att ladda ner hos Konsumentverket.
 • Sök bygglov i god tid om ett nytt fönster ska tas upp som förändrar fasaden.
 • Kakel och badrumsinredning kan ta många veckor från beställning till leverans.
 • Kakelfog och fästmassa i badrum byggda före 1982 kan innehålla asbest. Skicka ett prov på analys, det blir billigare än om byggfirman gör det. Asbest får man sanera själv, med rätt utrustning.
 • Golvbrunnar som monterades före 1990 måste bytas vid renovering, enligt branschreglerna.
 • Kakelplattor från olika fabrikat är ofta olika tjocka. De bör därför inte blandas på samma vägg.
 • De “bästa” blandarna är de som det finns reservdelar till. Att byta ut en hel blandare är dyrt!
 • Vitt porslin och vitt kompositmaterial från olika varumärken kan ha olika vit nyans.
 • Läs på. Branschreglerna “Säker vatteninstallation”, från VVS-företagen, “Säkra våtrum”, från GVK, och “BBV”, från Byggkeramikrådet, är bra att titta i om något verkar felaktigt gjort. De finns på nätet.
 • Ta hjälp av BKR:s oberoende besiktningsmän om du behöver kontrollera att arbetet genomförts rätt.
 • Sök rot-avdrag, om det är möjligt.

Här nedan ser vi skribentens egen badrumsrenovering, från asbestsanerat till helkaklat.

featured

Renovera badrum – vad säger försäkringsbolaget & våtrumsintyg

Published

on

By

Att renovera badrummet är en trevlig investering som inte bara höjer intrycket av din bostad utan även marknadsvärdet på bostaden.

Ett snyggt helkaklat badrum med klinkergolv kan ge din bostad ett rejält lyft. Vad gäller egentligen när man skall renovera sitt badrum? Vi går till djupet med bestämmelser och regler kring att renovera badrum.

Får man renovera badrummet själv i en bostadsrätt eller måste det vara en professionell hantverkare med våtrumslicens och våtrumsintyg/kvalitetsdokument?

Detta är en mycket vanlig fråga och det finns många självutnämnda experter som tror sig veta vad som gäller. Här är facit: Om det inte står något i bostadsrättsföreningens stadgar så får du renovera ditt badrum själv. Vissa bostadsrättsföreningar skriver in i stadgarna att badrumsrenoveringar måste utföras av hantverkare med våtrumslicens. Detta gör föreningar för att undvika skador på fastigheten som bostadsrätten ligger i. Står det inget i stadgarna är det alltså fritt fram att renovera själv. Om du väljer att renovera själv så är det viktigt att utföra renoveringen på ett korrekt sätt, som gör att det inte blir fuktskador eller vattenläckor. Om du utför en renovering som försäkringsbolaget inte godkänner så kan försäkringsbolaget i värsta fall neka dig ersättning vid en eventuell skada. Det kan bli fruktansvärt dyrt om du har otur. Bor du i ett flervåningshus så kan det rinna ner vatten till grannarna och skapa fuktskador även i grannarnas lägenheter. Det kan bli extremt kostsamt så var försiktig.
I en villa eller ett friköpt radhus är det givetvis alltid fritt fram att renovera själv och skador som uppstår drabbar endast ditt eget hus.

Lånelöfte, renoveringslån eller förhandla ner dina nuvarande räntor

Med hjälp av den kostnadsfria hemsidan Consector.se kan du låna till renoveringar, skaffa lånelöfte eller få gratis hjälp att förhandla ner dina nuvarande räntor på dina lån. Consector.se jämför upp till 30 st banker och har tidigare hjälpt kunder att få ända ner till 1,09% i ränta på bolånen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Renovera badrummet genom att anlita en hantverkare med våtrumslicens och få ett våtrumsintyg/kvalitetsdokument.

Du bestämmer dig för att ta det säkra före det osäkra och väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum. Det kommer att kosta dig allt från ca 25.000 kr och uppåt. Priset beror mestadels på vilken typ av material du väljer. Våtrumsmatta och våtrumstapet är det billiga alternativet, kakel på väggarna och klinkergolv är det dyra alternativet.
Ett normalstort badrum med klinkergolv och kaklade väggar brukar normalt kosta
mellan 80.000 kr – 125.000 kr att renovera.

Väljer du att anlita en hantverkare med våtrumslicens kommer du att få ett våtrumsintyg av hantverkaren när arbetet är utfört. Detta våtrumsintyg innebär att du normalt sett har 10 års garanti på badrumsrenoveringen. Det är hantverkarens firma som du vänder dig emot ifall du skulle få problem med ditt badrum. Ett våtrumsintyg är väldigt bra att kunna visa för spekulanter vid en försäljning av bostaden. Det ger trygghet till spekulanter och det gör att bostaden stiger i slutpris vid en eventuell försäljning. Tänk på att välja en hantverkarfirma som inte är på väg att gå i konkurs. Om företaget lägger ner eller går i konkurs så gäller inte längre ditt våtrumsintyg.
Anlitar du en hantverkare så får du göra ROT-avdrag på arbetskostnaden.
I vår artikel om ROT- och RUT-avdrag kan du läsa mer om vad ROT-avdrag är samt hur det fungerar.

Renovera badrummet själv utan våtrumslicens och därmed inget våtrumsintyg.

Du väljer att anlita en hantverkare svart eller att göra jobbet själv.
Det viktigaste är att tänka på vad försäkringsbolaget kommer att säga om det skulle uppstå en vattenläcka eller fuktskada. Om arbetet är utfört på ett korrekt sätt enligt rådande branschregler så täcker din hemförsäkring med bostadsrättstillägg eventuella skador. Slarvar du så kan försäkringsbolaget neka ersättning och kostnaderna kan då springa iväg vid en skada. Var noga med att dokumentera alla steg i renoveringen av badrummet genom att ta tydliga bilder med en kamera, spara kvitton och skriva ner processen. Det gör att du sedan kan visa försäkringsbolaget hur du gått till väga vid renoveringen. Om du dokumenterat ordentligt så kan du även visa detta vid en försäljning och de flesta spekulanterna kommer att vara nöjda med det för att känna sig trygga i affären.

Det absolut säkraste alternativet är att riva ut det gamla badrummet och göra om allt från grunden. Byt golvbrunn, se till att den sitter tillräckligt långt från väggen och se till att det är ordentligt fall mot golvbrunnen. Golvbrunnen är det känsligaste stället i ett badrum och är den plats där överlägset flest fuktskador uppstår. I vissa föreningar erbjuder man en ersättning/kompensation till den som renoverar sitt badrum för just golvbrunnen.

Exempel

Du renoverar ditt badrum och får kompensation på 4000 kr från bostadsrättsföreningen för byte av golvbrunn vid uppvisande av kvitto. Detta gäller även om du väljer att anlita en hantverkare.

Du skall sedan se till att du följer branschens regler när du skapar ett tätskikt och vid rördragningar genom tätskiktet. Det är kritiskt att det utförs korrekt. Tätskiktet är det som hindrar fukt och vatten från att nå ut från badrummet ut i vägg och konstruktion.
Kakel och klinker är inte tätt för fukt utan släpper igenom massor av fukt.
Luftfuktigheten bakom ditt kakel och klinker är skyhög när du till exempel duschar i ditt badrum. Tätskiktet stoppar sedan fukten från att dra vidare och gör att den stannar i badrummet och torkar upp.

Att sätta kakel eller klinker direkt på befintligt kakel, klinker, våtrumsmatta eller våtrumstapet

Att sätta kakel och klinker på befintligt kakel, klinker eller direkt på våtrumstapet och våtrumsmatta är väldigt populärt idag. Vad säger då reglerna kring detta.
Att sätta kakel eller klinker rakt på gammalt kakel och klinker är helt okej.
Det är endast estetiskt och påverkar inte tätskiktet. Det viktiga, och svåra är att få det tätt och fint runt golvbrunnen för att undvika att det samlats vatten mellan de olika lagren av kakel/klinker.

Att sätta kakel och klinker på befintlig våtrumsmatta eller våtrumstapet är däremot en knivigare fråga. Detta beror på att själva våtrumstapeten och och mattan ÄR det befintliga tätskiktet. Det sitter med andra ord inget tätskikt bakom våtrumsmattan och våtrumstapeten. Enligt försäkringsbolagen är det generellt sett inte godkänt att sätta kakel och klinker direkt mot våtrumsmatta och våtrumstapet. Det finns vissa speciella våtrumsmattor och våtrumstapeter som är godkända för att sätta kakel och klinker direkt på. Det krävs då en speciell typ av fix. Fix kallas det lim som fäster plattorna mot väggen.
Det är alltså inte godkänt av försäkringsbolagen att sätta kakel och klinker i sitt gamla
90-tals badrum med befintlig våtrumsmatta och våtrumstapet.
Vanligt fix kan göra att våtrumsmattan och våtrumstapeten spricker bakom plattorna.
Det kan orsaka fuktskador som då hemförsäkringen inte täcker.
Bor du i en villa eller ett enplansradhus med golvvärme i badrummet så är risken dock liten att någon större fuktskada skulle uppstå. Bor du däremot i en lägenhet så är detta sätt att renovera ditt badrum inte att rekommendera.

https://www.ekonomifokus.se/bostad/bostadsrattsforening/renovera-badrum-vad-sager-forsakringsbolaget-vatrumsintyg

Continue Reading

featured

Silestone – Badrummen är som nutida tempel

Published

on

By

Badrummen är som nutida tempel som ska bringa lung och återhämtning för kroppen.

Det visuella flödet av vackra ytor och delikata, kontinuerliga strukturer skapar utrymmen för lugn och ro för dig som person.

Silestone® återuppfinner utrymmen tack vare konceptet med skräddarsydda storformat.

Du kan använda Silestone för väggar eller som en horisontell yta integrerad med tvättställ, utan skarvar eller brott i designen. En idé i ett enda stycke.

Badrumsväggar

Silestone kan levereras i ett stort anpassat format, erbjuder dig möjligheten att upprätthålla harmoni och visuell stabilitet ditt badrum väggar.

Användningen av Jumbo format plattor på ditt badrum väggar kan du anpassa sin design till alla dina behov när det gäller kontinuitet och anpassning.

Silestone är en praktiskt material för användning på väggar i badrum, eftersom det kräver lite underhåll och förbättrar stil, vilket ger dig möjlighet att välja bland sina mer än 60 färger.

Badrumsgolv

Den höga hållbarheten och motståndskraften hos Silestone® minskar slitaget då den används som badrumsgolv.

Dess låga krav porositet och knappa underhålls gör det till en idealisk produkt för rum där vatten och andra produkter för personlig hygien används.

Miljöer med tillstånd såsom fukt eller temperaturförändringar kräver golv som inte bara har en attraktiv design, men erbjuder en oklanderlig prestanda i närvaro av dessa medel.

Av denna anledning är Silestone det bästa valet.

https://www.silestone.com

Continue Reading

featured

Hjärups Måleri AB

Published

on

By

Kunden i fokus- Viktigast för oss på Hjärups Måleri AB är självklart er som kund.

Med kvalitetsarbete och hederlighet gentemot våra kunder bygger vi upp en relation som är viktig, givetvis dels för er som kund men även för oss.

Ett gott rykte är ledstjärnan hos oss på Hjärups Måleri AB.

Alla som arbetar i företaget har ett gemensamt mål och det är att ni som kund skall var nöjda.

Företaget grundades 1998 av Peter Clarensius och Magnus Viberg och de driver företaget än idag.

http://hjarupsmaleriab.se/

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär