Connect with us

Tips & Artiklar

Så många svenskar tänker renovera badrummet

Varje år gör renoverar tusentals svenskar sitt badrum.

Published

on

Men många upplever att de inte vet exakt vilka regler som gäller, eller hur man ska göra för att få ut mest av sin investering.

Checklista inför renovering av badrum
Att renovera ett badrum med kakel och klinker är ofta ett ganska omfattande projekt och en stor investering i ditt boende.
Det är därför viktigt med en god planering — med rätt förberedelser har renoveringen alla förutsättningar att bli som du tänkt dig.
Nedan har vi listat de punkter som det är bra att tänka på inför badrumsrenoveringen.
Vid planering av badrummet
• Värmegolv är skönt att ha i badrummet. Det finns elektriska och vattenburna system.
• Fundera på var i badrummet du behöver dra el för belysning,handukstork och övriga uttag.
• Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas ut. Ta reda på hur gammal din brunn är.
• Väggnära golvbrunnar har på senare år blivit alltmer populärt.
Tänk dock på att de begränsar urvalet av tätskikt och golv brunn eftersom endast vissa kombinationer av tätskikt/vägg nära golvbrunn är godkända. Rådgör med din plattsättare.
• Renoveringen kan vara ett bra tillfälle att uppgradera ventila tionen. Rådgör med din hantverkare.
• Även rördragningen måste kanske anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut.
• Planera var du ska sätta upp saker på väggarna. Alla infäst ningar i utrymmet skall göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att plattsättaren kortlar (monterar korta reglar mellan de
långa reglarna).
• River du ett gammalt badrum från 1980 och tidigare kan fäst-/ fogmassan innehålla asbest (vanligast förekommande 1960-70).
Detta kan kontrolleras genom att en bit kakel med fix och fog på skickas in till ett analysföretag. Varje prov kostar ca 550-650 kr.
• Släpljus (ljus utefter vägg) framhäver fogar och ojämnheter i kakelplattor. Tänk därför på att inte montera ljuskällor alldeles intill väggen.

Vid offertförfrågan/upphandling
• För att du ska bli riktigt nöjd med ditt badrum så är det viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du har.
Bifoga gärna en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan och för sedan en dialog omkring alla detaljer. Om någon av de tillfrågade ställer frågor om utförandet – skriv då in även de
nya uppgifterna i underlaget vid offertförfrågan till övriga entreprenörer. Det är viktigt att alla får samma underlag för att du ska kunna göra en korrekt jämförelse av priset.
• Den billigaste offerten är inte nödvändigtvis den bästa utan det är viktigt att få en utförlig specifikation på vad som verkligen ingår.
Om jobbet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris – detta får sedan inte överskridas med mer än 15%.
• Det är viktigt att anlita ett plattsättningsföretag som är behörigt enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den hantverkare som utför arbetet är behörig och har en legitima
tion utfärdad av Byggkeramikrådet. Här på vår hemsida finns en lista över behöriga företag och där kan du också läsa om vad behörigheten innebär.

Om leverantören är den som i sin tur anlitar underleverantörer (elinstallatör, VVS-montör m.fl.), kontrollera då att även de är behöriga hos sina respektive branschorganisationer så att du får en korrekt dokumentation av hela arbetet.
• För att undvika alla typer av missförstånd upprättar du ett skriftligt avtal, gärna ett så kallat hantverkarformulär, tillsam mans med entreprenören som då ansvarar för att arbetet utförs
fackmässigt och enligt branschreglerna (BBV). Viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas. Hantverkarformuläret finns att hämta under rubriken ”Ladda ner” här ovanför.
Vid inköp av kakel, klinker och övrigt material Det är inte helt ovanligt att kakelentreprenören gör inköpen för renoveringen men eftersom det troligtvis är du som väljer materialet,
kan det vara bra att känna till nedanstående.
• Stora plattor kan vara besvärliga att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen.
Rådgör med din plattsättare.
• Ljusa fogar på golv kan bli mörkare efter en tids användning. För att behålla ursprunglig färg bör fogen därför rengöras med jämna mellanrum. Beställ eller ladda gärna ner vår broschyr
”Skötsel av kakel och klinker”.
Efter avslutat arbete
• När badrummet är renoverat får du ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighets
kraven. Detta ska sparas i minst 10 år och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitets dokumentet får du också monteringsanvisningen för det god
kända tätskiktssystemet som använts.
• För att inte förstöra tätskiktet så rekommenderar vi att du limmar upp badrumstillbehören istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett stort sortiment
badrumstillbehör som kan limmas. Nödvändiga skruvinfäst ningar bör göras av en fackman.
Om du vill lära dig mer om tekniken kring en badrumsrenovering kan du ladda ner BBV – Byggkeramikrådets branschregler för kakel och klinker i våtrum.
Lycka till med ditt nya badrum!

https://www.bkr.se/

featured

Tätskikt i badrum & våtrum

Published

on

By

Säkra ditt våtrum mot vattenläckage

Vad är tätskikt?

Om tätskikt

Ett tätskikt ska hindra fukt från att komma i kontakt med utrymmen som inte tål fukt som golv och väggar i badrum och andra våtrum. Idag sitter tätskiktet bakom kakel och klinker.

Olika typer av tätskikt

De fem vanligaste tätskikten:

Plastmatta under kakel och klinker, kan även vara ytskikt.

Tätskiktsfolie är en vatten- och ångtät duk som installeras under kakel och klinker.

Vattentäta byggskivor för kakelsättning – väggskiva med fabriksmonterat tätskikt.

Våtrumsskiva som är både yt- och tätskikt – ser ut som kakel, marmor eller granit.

Vätskebaserat tätskikt som rollas, penslas eller sprutas.

Vad ska jag tänka på?

Råd inför renoveringen

 • Anlita en alltid en certifierad entreprenör
 • Ta reda på så mycket fakta som möjligt om tätskikt
 • Skriv ett avtal med entreprenören

Använd gärna hantverkarformuläret 14 som mall för ditt avtal med hantverkaren

Hantverkarformuläret 14 (pdf)

Läs Mer

 

Continue Reading

featured

Perfect your me-moment

Published

on

By

Att ta en dusch är ett av de tillfällen då du kan ha en stund för dig själv, ett Me-Moment.

Oavsett vilkenpersonlighet du är i duschen- om du är en Singer, en Thinker eller Multitasker, eller du kanske bara njuter av en stunds tystnad – Oras hjälper dig att få ut det bästa av ditt Me-Moment.

Oras Inspera är designad för att du ska kunna sätta din egen prägel på ditt badrum eller kök, för att möta behoven i en urban livsstil.

Oras Inspera kombinerar överlägsen elegans och funktionalitet på sätt som förbättrar din livskvalitet – både nu och under många år framöver.

https://www.oras.com/se/hem/

Continue Reading

featured

Så här lyckas du med din badrumsrenovering

Published

on

By

Få saker är så dyra att åtgärda som fel i ett nyrenoverat badrum.
Därför är noggrann planering helt avgörande för att drömbadrummet ska bli verklighet.

Det är en oslagbar känsla att gå in i ett nyrenoverat badrum efter en dammig renoveringstid.
Den känslan är värd mycket – men kanske inte hur mycket som helst.
Att ha en genomtänkt budget är därför en bra start på projektet, för även utan misstag kan ett nytt badrum annars bli hur dyrt som helst.
Här har vi sammanställt det som man själv kan göra för att försäkra sig om en lyckad renovering.

Lista behoven

Tänk igenom hur badrummet ska användas. Ska flera få plats samtidigt på morgonen och hur mycket ska förvaras där?

Rita och planera

Mät och gör en planritning. Lägg tid på att fundera ut var det behövs lampor och eluttag, det är svårt att åtgärda i efterhand.
Det finns standardmått för avstånd och monteringshöjder i ett badrum – men ta själva ställning! Den som är lång vill kanske ha duschblandaren och handfatet lite högre än standard.
Och glöm inte att rita in handdukskrokar, handdukstork, pappersrullehållare, hylla i duschen och tvättkorg.

Välj stil

Det är stor prisskillnad mellan kakel och våtrumsmatta, men båda valen kan ge badrum med olika stil och karaktär.
Med tanke på kostnaden för ett nytt badrum är det oavsett materialval klokt att välja en stil man inte tröttnar på.

Belysning och ventilation

Våtrum är indelade i fyra zoner. I varje zon krävs det att belysning och elapparater har en viss IP-klass, det vill säga tålighet mot fukt och damm. Ju större risk för fukt och vattenstänk, desto högre IP-klass krävs.

I badrum får man som privatperson inte själv göra några elektriska installationer, men det är viktigt att planera för bra belysning.
Punktbelysning framför en spegel, allmänbelysning i taket och dimbar, riktad belysning som kan skapa en effektfull stämning är en bra grund att utgå från.

Glöm inte ventilationen. En bra våtrumsfläkt motverkar immiga speglar, går tyst och förebygger mögel- och fuktproblem.

Offert

Ta in flera offerter och jämför vad som ingår i dem.
Ta gärna referenser, men var medveten om att byggfirman kan skicka andra hantverkare än dem du fått referens på.
Gå därför även på din egen magkänsla, inte bara på vitsord och offererat pris.

Ju mer detaljerad en offertförfrågan är, desto bättre. Alla ändringar som görs efter att ett avtal är skrivet kostar pengar.

Beställ i tid

Leveranstiderna kan vara långa. Gör upp med byggfirman vem som beställer byggmaterial och inredning.
Var noggrann med att uppge kulörer, mått och fabrikat om hantverkarna erbjuder sig att sköta inköpen. Mörkgrå fog kan till exempel ha olika nyans, beroende på fabrikat.

Fråga och lyssna

Erfarenhet och hantverksskicklighet är ovärderligt! Ställ frågor, be om råd och var öppen för nya förslag. Det kan bli pricken över i:et i det nya badrummet!

Tvättställ “Free 415”, Vedum.

Checklista innan du renoverar

 • Anlita plattsättare som har behörighet enligt Byggkeramikrådets branschregler, BBV, eller ett GVK-auktoriserat företag. Se till att få ett våtrumsintyg som visar att badrummet är fackmässigt installerat.Försäkringsbolagen kräver ett sådant för att ersätta eventuell vattenskada.
 • Skriv ett riktigt avtal. “Hantverkarformuläret 14” finns att ladda ner hos Konsumentverket.
 • Sök bygglov i god tid om ett nytt fönster ska tas upp som förändrar fasaden.
 • Kakel och badrumsinredning kan ta många veckor från beställning till leverans.
 • Kakelfog och fästmassa i badrum byggda före 1982 kan innehålla asbest. Skicka ett prov på analys, det blir billigare än om byggfirman gör det. Asbest får man sanera själv, med rätt utrustning.
 • Golvbrunnar som monterades före 1990 måste bytas vid renovering, enligt branschreglerna.
 • Kakelplattor från olika fabrikat är ofta olika tjocka. De bör därför inte blandas på samma vägg.
 • De “bästa” blandarna är de som det finns reservdelar till. Att byta ut en hel blandare är dyrt!
 • Vitt porslin och vitt kompositmaterial från olika varumärken kan ha olika vit nyans.
 • Läs på. Branschreglerna “Säker vatteninstallation”, från VVS-företagen, “Säkra våtrum”, från GVK, och “BBV”, från Byggkeramikrådet, är bra att titta i om något verkar felaktigt gjort. De finns på nätet.
 • Ta hjälp av BKR:s oberoende besiktningsmän om du behöver kontrollera att arbetet genomförts rätt.
 • Sök rot-avdrag, om det är möjligt.

Här nedan ser vi skribentens egen badrumsrenovering, från asbestsanerat till helkaklat.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär