Connect with us

featured

Skillnad på kakel, klinker och granitkeramik?

Published

on

Hur ska man egentligen tänka gällande material i badrummet – vad är det för skillnad på kakel, klinker och granitkeramik och finns det något som kan underlätta valet? Vi tänkte gå igenom lite kring dessa material och förhoppningsvis underlätta för dig i samband med din renovering.

Fler intresserar sig för renoveringar och det är starkt sammankopplat med rot-avdraget. Att man kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden – med ett personligt och årligt tak på 50.000 kronor – har gjort att fler privatpersoner vågat förverkliga sina interiöra drömmar. Då kostnaden för arbete blivit lägre så har också svängrummet gällande material ökat och man kan se att fler väljer mer exklusiva lösningar och dyrare material i samband med att man genomför en renovering; helt av den enkla anledningen att man har råd på ett helt annat sätt än förr.

Om man står inför en badrumsrenovering – som, tillsammans med köket, är det vanligaste renoveringsobjektet – så ställs man också inför en massa olika val gällande material. Det bör man dels vara beredd på – det kan kännas hopplöst att välja hela vägen ner till ren detaljnivå – och dels också vara förberedd på vilka material som faktiskt fungerar i en sådan speciell miljö som badrummet faktiskt utgör.

Så fungerar de olika lösningarna

Ska jag välja kakel, klinkers eller granitkeramik? Den frågan dyker garanterat upp och kan dessutom adderas med exempelvis mosaik, med sjösten, natursten eller med glasplattor. Vi tänkte gå igenom hur de tre första fungerar och vad man ska tänka på gällande dessa. Detta då det är mest troligt att valet du gör slutligen kommer att stå mellan just kakel, klinkers eller granitkeramik.

Kakel: Kakelplattor är tillverkade av relativt poröst lergods som alltid glaseras. Plattorna tillverkas i sprayform – lergods sprayas ut, pressas och glaseras innan det slutligen bränns i en temperatur om 1000 grader. Kakelplattor har sämre vattenabsorbering – 10-20 % – vilket gör att man A) undviker golv (undantag finns; men då ska plattorna vara tjockare och läggas i rum där man inte går så mycket. Dessutom måste glasyren göras mer strukturerad med tanke på halkrisken.) och B) lägger det inomhus. Kakel kan inte läggas utomhus som en följd av att den höga vattenabsorberingen leder till sprickor.

Således: kakelplattor är det du väljer att sätta på väggarna i badrummet och här finns ett i det närmaste enormt urval av både färger, former och mer dekorativa plattor. Kakel är, sett till det senare, väldigt tacksamt då den låga bränningstemperaturen möjliggör att de estetiska svängarna kan tas ut ganska rejält.

Klinker: Om kakel läggs på väggarna så är klinkerplattor det som normalt placeras på golvet. Detta som en direkt följd av att klinkers har lägre vattenabsorbering och att detta är möjligt tack vare torrpressning. En annan detalj att beakta gäller vad som tillverkas. Då kakel består av lera så är klinkers stengods. En tydlig skillnad som gör att klinker är hårdare och tål mer vatten. Hur hårt klinker är går att mäta och då genom ett PEI-värde. Ju högre upp på skalan man hamnar – desto hårdare och med motståndskraftigt klinker får man. Skalan går från 1 till 5 och då det kommer till klinker med PEI-5 så passar sådant ofta bäst i lokaler med mycket spring och trafik; tänk simhall exempelvis.

Fler väljer idag klinker på både golv och väggar. Även här finns ett stort urval både gällande färg och form. Namnet? Ja, testa att slå försiktig på en klinkerplatta och ett klingande ljud kommer att höras. Detta härstammar från tyskans Klingel och därifrån är steget inte långt till det svenska klinker.

Granitkeramik passar i alla miljöer

Den tredje möjliga lösningen är granitkeramik och vi ska gå igenom lite även kring detta. Granitkeramik har nästan ingenting att göra med granitstenen; mer än att beståndsdelarna ser ungefär likadana ut. Gällande naturstenen så är det något som tagit tusentals år att tillverka – granitkeramik kan göras på några timmar; men erbjuder samma fördelar. Materialet är hårt, det pressas och bränns i höga temperaturer och det står emot både fukt, vatten och trafik på ett ypperligt sätt. Lösningen passar både inomhus och utomhus.

Det som man emellertid bör veta är att granitkeramik bör läggas av proffs. I och med att materialet är så pass hårt och i avsaknad av sugförmåga så krävs professionell hantering och hänsyn. Vi skulle säga att granitkeramik kanske bäst passar i miljöer med hårt slitage och att ditt badrum kanske inte är den ultimata platsen. Där är snarare exempelvis offentliga lokaler en mer självklar plats att lägga dessa plattor.

https://byggledarna.se/se-skillnad-pa-kakel-klinker-och-granitkeramik/

featured

Bricmate – Kakel och klinker anpassad för Skandinavisk arkitektur, materialval och färgsättning.

Published

on

By

Bricmate grundades 2007 och är ett svenskt företag specialiserat på kakel, klinker och mosaik.

Vi inspireras av arkitektur, material och färger från hela världen, men har det skandinaviska uttrycket som bas.

Vårt handplockade sortiment utvecklas och anpassas organiskt, för att behålla en finstämd balans mellan trender och tidlöshet.

Vi tummar dock aldrig på vår affärsidé – hög kvalitet och innovativ design.

För oss går kvalitet, service och hållbarhet hand i hand, det är därför vi har ett sparsmakat sortiment.

Istället för att köpa in stora mängder med lägre kvalitet, föredrar vi att handplocka våra produkter från utvalda leverantörer som vi vet håller hög klass.

Vi undviker allt som enligt oss är konventionellt eller slätstruket, och lägger istället extra stor vikt vid att bygga ett sortiment med hög designkvalitet och många kombinationsmöjligheter.

Kakel, klinker och mosaik kan med sina färger, texturer och former skapa oändliga miljöer.

Vi följer naturligtvis inredningstrender för hela hemmet, så att vi kontinuerligt kan presentera inspirerande nyheter som väcker skaparglädje och föder idéer.

Men det är din personliga smak som leder vägen till en atmosfär som passar just ditt hem, och vårt jobb är att bidra med passion, kunskap och service från början till slut för bästa resultat.

Tillsammans kan vi skapa vackra rum som håller förstklassig kvalitet år efter år, det är vad vi kallar äkta hållbarhet.

Välkommen!

https://bricmate.se/

Continue Reading

featured

Asbest: är ditt badrum byggt före 1982

finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog

Published

on

By

Photo: Shutterstock

Är ditt badrum byggt före 1982 : finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog, rörtätning eller isolering.

Det har knappast undgått någon att asbest är hälsofarligt, men alltför många lämnar inte in prov för asbestanalys inför badrumsrenoveringen.

Är badrummet byggt före 1982, då användning av asbest förbjöds, så krävs i princip att prover skickas för analys till ett analysföretag.

Med andra ord, är ditt badrum byggt före 1982 – försäkra dig om att en asbestanalys genomförs innan rivning påbörjas.
– Det finns flera analysföretag som utför tester, till en kostnad mellan på cirka 1000-2000 kronor per prov. Svarstiden är normalt en vecka, men kan påskyndas.

Så länge asbest är bundet i fast material är det ofarligt. I samband med rivning frigörs dock asbestfibrer i dammet, vilket sedan sprids över hela bostaden. Asbestfibrer är för små för att fångas upp av dammsugarens filter, varför det kastas runt i bostaden vid varje städning.

Det är således inte bara den hantverkare som river badrummet som utsätts för asbest, utan även de som bor och vistas i bostaden. Asbest kan ge upphov till asbestos och pleuraplack, vilket reducerar lungans förmåga att syresätta blodet, det är även cancerogent.

Enligt Arbetsmiljöverkets särskilda föreskrifter, AFS 2006:01, skall miljö som kan innehålla asbest hanteras i enlighet med särskild rutin av särskilt utbildad personal.

Rivningsmassor innehållande asbest ska deponeras på plats där farligt avfall hanteras.

Continue Reading

featured

Comfort – Trygg och bekväm badrumsrenovering

Published

on

By

Comfort Färdigt Badrum är en helhetslösning där vi ansvarar för hela din renovering.

Du får en kontaktperson som samordnar allt. Certifierade montörer gör att du kan känna dig trygg med att jobbet blir rätt utfört.

Och du vet i förväg exakt vad ditt nya badrum kommer att kosta och när det kommer att vara färdigt.

Tryggt och Comfortabelt helt enkelt.

Kontakta din närmaste Comfortbutik så berättar vi hur ett upplägg för dig kan se ut.
Här finns vi.

 

Så går det till:

Idé
Kanske vet du redan hur du vill att ditt nya badrum ska se ut. Annars hjälper vår erfarna personal till med tankar och inspiration. I butiken eller hemma i ditt badrum.

Se ditt nya badrum i 3D
Ditt nya badrum ritas sedan upp i vårt 3D-program för att testa olika stilar, produkter, material och färger. Programmet gör det enkelt att se på en mängd olika lösningar.

Offert, fast pris och tidplan
Du får en detaljerad, skräddarsydd offert som innefattar rivning, underarbete, produkter, installation, städning och projektledning av hela arbetet. Plus en tydlig tidplan.

Planering, installation och genomförande
Ett badrumsbygge kräver en rad olika yrkeskompetenser – elektriker, snickare, målare, plattsättare och rörmontörer. Din kontaktperson ser till att arbetet utförs professionellt, i rätt ordning och att det blir färdigt i tid.

Garantier och kontroll
När allt är klart bokar vi ett möte där vi gemensamt går igenom det som är gjort. Du får generösa garantier på både produkter och utfört arbete. Du har också möjlighet att teckna Comforts Trygghetsgaranti för att känna dig extra trygg.

https://www.comfort.se/privat/comfort-fardigt-badrum/

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär