Connect with us

featured

VAD SÄGER PLATTSÄTTARNA?

Published

on

Nya ytor, format och former gör hantverksyrket plattsättare till en allt större utmaning

tycker Sandra Wall och Jenny Heinpalu som båda är utbildade till yrket.

Men roligt är det, instämmer båda.

Namn: Sandra Wall
Ålder: 21 år
Utbildning: Plattsättare
Yrke: Plattsättare på Miljöhallen Golv

Namn: Jenny Heinpalu
Ålder: 28 år
Utbildning: Plattsättare, vidareutbildad arbetsledare
Yrke: Arbetsledare på Miljöhallen Golv

Hur är det egentligen att arbeta som plattsättare?
Sandra: Det är tungt, men väldigt roligt. Många kanske inte tänker på det, men det är faktiskt ett väldigt kreativt yrke.
Jenny: Ja, vi skapar ju ett ytskikt som syns för kunden och att få se det färdiga resultatet är så kul.

Plattsättare är ett hantverksyrke, vad är av stor vikt när man sätter plattor?
Jenny: Tekniken.
Sandra: Man behöver inte vara styrkelyftare, har man bara rätt teknik så fungerar det. Sen är det av stor vikt att man är noggrann också.

Hur tar ni hand om era kroppar för att undvika skador?
Sandra: Jag styrketränar, men inte enbart för jobbets skull, jag tycker det är kul.
Jenny: Det är ett fysiskt jobb och då skadar det inte att vara tränad, oavsett om man är man eller kvinna. Men man kan också anpassa mycket genom att arbeta ergonomiskt. Arbetsmiljön som sådan är tuff och då räcker det inte att vara stark. Glasögon och hörselskydd är till exempel jätteviktigt.
Sandra: Ja, det är en riskfylld arbetsplats. Man måste hela tiden vara medveten om säkerheten. Det går inte att gå och titta ner i backen direkt.

Hur är det att jobba med de allt mer vanliga större formaten på plattor, jämfört med de mindre?
Jenny: De ställer större krav på underlaget och så är de tyngre så klart. Men det finns många hjälpmedel som underlättar arbetet. Kilsystem, plattlyft, större skärare med mera. Verktygsåtgången
blir mycket större, men det är väldigt roligt med de här nya formaten och materialen. Det blir verkligen inredning då. Vanliga 15×15 är inte alltid så roliga att sätta.

Hur kommunicerar ni med kunden under arbetets gång?
Jenny: En god relation med kunden är A och O. Ofta får vi hjälpa till kring valen av fogar och silikon. De flesta kunder är väldigt ödmjuka i kommunikationen med oss som yrkeskunniga.
Sandra: Man vill gärna ha en dialog med kunden. Vi försöker tipsa och hjälpa till. Det är också viktigt att kunden är medveten om att det idag är ett tufft jobb att vara plattsättare. Nya format kräver både öga och precision, det tar tid och tid är tyvärr pengar. Man måste vara beredd att betala för det. Många vet vad de vill ha, men har kanske inte alltid kännedom om vad som krävs för att få det bra.
Jenny: Vi måste också ha god kontakt med snickare och andra som arbetar tidigare i ledet än vi, de som lägger grunden för vårt jobb. Ibland har vi inte ens varit på plats innan vi ska sätta plattorna. Det är också viktigt med ett bra samarbete med er på Konradssons. Det som säljs i butiken måste fungera att sätta i det påtänkta utrymmet.

Hur ser ni på kakel och klinker som material idag, jämfört med tidigare?
Jenny: Den stora skillnaden är att det idag är en designprodukt, som ska framhävas.
Sandra: Ja, tidigare skulle det bara sitta där helt enkelt, något som var smidigt att sköta om och torka av. Nu är det en inredningsdetalj.
Jenny: Idag frångår man också de klassiska ytorna badrum och stänkskydd i kök och sätter kakel och klinker överallt, på helt nya ytor.
Sandra: Jag upplever att det är bra att vara medveten om trender, vad som kommer och vad som är på G. För frågor, det får man.

https://konradssons.com/kakelvalet/research/bra-att-veta/vad-sager-plattsattarna/

featured

Bricmate – Kakel och klinker anpassad för Skandinavisk arkitektur, materialval och färgsättning.

Published

on

By

Bricmate grundades 2007 och är ett svenskt företag specialiserat på kakel, klinker och mosaik.

Vi inspireras av arkitektur, material och färger från hela världen, men har det skandinaviska uttrycket som bas.

Vårt handplockade sortiment utvecklas och anpassas organiskt, för att behålla en finstämd balans mellan trender och tidlöshet.

Vi tummar dock aldrig på vår affärsidé – hög kvalitet och innovativ design.

För oss går kvalitet, service och hållbarhet hand i hand, det är därför vi har ett sparsmakat sortiment.

Istället för att köpa in stora mängder med lägre kvalitet, föredrar vi att handplocka våra produkter från utvalda leverantörer som vi vet håller hög klass.

Vi undviker allt som enligt oss är konventionellt eller slätstruket, och lägger istället extra stor vikt vid att bygga ett sortiment med hög designkvalitet och många kombinationsmöjligheter.

Kakel, klinker och mosaik kan med sina färger, texturer och former skapa oändliga miljöer.

Vi följer naturligtvis inredningstrender för hela hemmet, så att vi kontinuerligt kan presentera inspirerande nyheter som väcker skaparglädje och föder idéer.

Men det är din personliga smak som leder vägen till en atmosfär som passar just ditt hem, och vårt jobb är att bidra med passion, kunskap och service från början till slut för bästa resultat.

Tillsammans kan vi skapa vackra rum som håller förstklassig kvalitet år efter år, det är vad vi kallar äkta hållbarhet.

Välkommen!

https://bricmate.se/

Continue Reading

featured

Asbest: är ditt badrum byggt före 1982

finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog

Published

on

By

Photo: Shutterstock

Är ditt badrum byggt före 1982 : finns det risk för förekomst av asbest främst i lim, fästmassa, kakelfog, rörtätning eller isolering.

Det har knappast undgått någon att asbest är hälsofarligt, men alltför många lämnar inte in prov för asbestanalys inför badrumsrenoveringen.

Är badrummet byggt före 1982, då användning av asbest förbjöds, så krävs i princip att prover skickas för analys till ett analysföretag.

Med andra ord, är ditt badrum byggt före 1982 – försäkra dig om att en asbestanalys genomförs innan rivning påbörjas.
– Det finns flera analysföretag som utför tester, till en kostnad mellan på cirka 1000-2000 kronor per prov. Svarstiden är normalt en vecka, men kan påskyndas.

Så länge asbest är bundet i fast material är det ofarligt. I samband med rivning frigörs dock asbestfibrer i dammet, vilket sedan sprids över hela bostaden. Asbestfibrer är för små för att fångas upp av dammsugarens filter, varför det kastas runt i bostaden vid varje städning.

Det är således inte bara den hantverkare som river badrummet som utsätts för asbest, utan även de som bor och vistas i bostaden. Asbest kan ge upphov till asbestos och pleuraplack, vilket reducerar lungans förmåga att syresätta blodet, det är även cancerogent.

Enligt Arbetsmiljöverkets särskilda föreskrifter, AFS 2006:01, skall miljö som kan innehålla asbest hanteras i enlighet med särskild rutin av särskilt utbildad personal.

Rivningsmassor innehållande asbest ska deponeras på plats där farligt avfall hanteras.

Continue Reading

featured

Comfort – Trygg och bekväm badrumsrenovering

Published

on

By

Comfort Färdigt Badrum är en helhetslösning där vi ansvarar för hela din renovering.

Du får en kontaktperson som samordnar allt. Certifierade montörer gör att du kan känna dig trygg med att jobbet blir rätt utfört.

Och du vet i förväg exakt vad ditt nya badrum kommer att kosta och när det kommer att vara färdigt.

Tryggt och Comfortabelt helt enkelt.

Kontakta din närmaste Comfortbutik så berättar vi hur ett upplägg för dig kan se ut.
Här finns vi.

 

Så går det till:

Idé
Kanske vet du redan hur du vill att ditt nya badrum ska se ut. Annars hjälper vår erfarna personal till med tankar och inspiration. I butiken eller hemma i ditt badrum.

Se ditt nya badrum i 3D
Ditt nya badrum ritas sedan upp i vårt 3D-program för att testa olika stilar, produkter, material och färger. Programmet gör det enkelt att se på en mängd olika lösningar.

Offert, fast pris och tidplan
Du får en detaljerad, skräddarsydd offert som innefattar rivning, underarbete, produkter, installation, städning och projektledning av hela arbetet. Plus en tydlig tidplan.

Planering, installation och genomförande
Ett badrumsbygge kräver en rad olika yrkeskompetenser – elektriker, snickare, målare, plattsättare och rörmontörer. Din kontaktperson ser till att arbetet utförs professionellt, i rätt ordning och att det blir färdigt i tid.

Garantier och kontroll
När allt är klart bokar vi ett möte där vi gemensamt går igenom det som är gjort. Du får generösa garantier på både produkter och utfört arbete. Du har också möjlighet att teckna Comforts Trygghetsgaranti för att känna dig extra trygg.

https://www.comfort.se/privat/comfort-fardigt-badrum/

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Populär