Connect with us

featured

4 saker att tänka på innan du renoverar badrummet

Published

on

Frågorna är många när det kommer till badrumsrenovering.

Vilket material är bäst, bör man investera i golvvärme och hur hittar man en pålitlig firma?

Vi tog ett snack med TV-snickaren Per Starrin.

Är det något rum som hemmafixaren bör hålla sig borta från så är det badrummet.

– Att renovera ett badrum är dyrt eftersom det krävs speciell kompetens.

Det kommer dessutom nya regler hela tiden på vad man får och inte får göra, säger Per Starrin, känd från ”Nya Arga snickaren” på Kanal 5 och ”Sommar med Ernst” på TV4.

Per förklarar att det är anledningen till att badrum kostar en hel del att renovera – det är trots allt mycket som man inte klarar av eller får göra själv.

– Det är tidskrävande, man kanske ska lägga kakel kakel och golvvärme – det är på en helt annan nivå. En köksrenovering är mycket enklare.

Men att veta vart man ska vända sig för att få proffshjälp kan vara lättare sagt än gjort.

– Stora, väletablerade firmor är oftast säkra, men då kostar det också mer. Det bästa är att gå efter personliga referenser, det kommer du långt på.

Per Starrin påpekar också att du aldrig ska nöja dig efter en offert.

– Du måste få ett hum om var prisbilden ligger

Per förklarar att det är anledningen till att badrum kostar en hel del att renovera – det är trots allt mycket som man inte klarar av eller får göra själv.

– Det är tidskrävande, man kanske ska lägga kakel kakel och golvvärme – det är på en helt annan nivå. En köksrenovering är mycket enklare.

Men att veta vart man ska vända sig för att få proffshjälp kan vara lättare sagt än gjort.

– Stora, väletablerade firmor är oftast säkra, men då kostar det också mer. Det bästa är att gå efter personliga referenser, det kommer du långt på.

Per Starrin påpekar också att du aldrig ska nöja dig efter en offert.

– Du måste få ett hum om var prisbilden ligger.

 Det kan slå på 100 000 kronor. Ta inte den dyraste, men inte heller den billigaste. Att lägga sig mittemellan brukar vara vettigt, säger han.

– Många kanske tar in en offert och får på 250 000 kronor och en annan på 150 000 kronor och väljer den, utan att fundera över varför den firman är så mycket billigare. Väljer du den billigaste offerten kan du få räkna med att det kanske inte riktigt blir som du tänkt dig.

Läs även: 6 sätt att vårfixa badrummet utan att renovera

Även om du anlitar extern hjälp till din badrumsrenoveringen är det ändå en del beslut du själv måste fatta:

1. Med eller utan golvvärme?

– Det är värt att lägga golvvärme när du ändå har valt att investera i en badrumsrenovering. I sammanhanget handlar det om en ganska liten summa och det är väldigt skönt med golvvärme.

2. Kakel eller våttapet?

– Här handlar det bara om tycke och smak på själva ytskiktet, tätskiktet som sitter bakom och skyddar mot fukt är detsamma. Väljer du kakel, tänk på att det ska sitta i 10 till 15 år – så det är bra om det kommer funka under en lägre tid.

3. Klinkers eller plastmatta?

– Mattan kan spricka medan klinkers är hårdare. Dock kan en plastmatta vara det bästa alternativet i vissa miljöer – och det går fortare att lägga.

4. Budget eller lyx?

– Billigare kakel från de stora varuhusen funkar jättebra, den enda skillnaden kan vara kvaliteten just när man jobbar med det. Ett budgetkakel är oftast lite tunnare och kan lättare gå sönder, medan ett kakel från exempelvis Höganäs känns kvalitet, är tjockt och har en härlig glans. Det är inte heller maskingjort alla gånger, men allt beror ju helt på vad man har råd med och tycker är fint. Själv är jag förtjust i klassiska vita 15 x 15-kakel.

Läs även: 8 knep för att öka värdet på din bostad

Per Starrin och Marcus Nylhén från "Nya Arga snickaren". Foto: Maria Östlin/Kanal 5

Per Starrin och Marcus Nylhén från ”Nya Arga snickaren”. Foto: Maria Östlin/Kanal 5

https://www.dromhemochtradgard.se/4-saker-att-tankte-pa-innan-du-renoverar-badrummet/

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Det och mycket mer i senaste numret av Plattform.

Published

on

I senaste numret av Plattform har vi besökt ett av Sveriges högsta bostadshus –Kronprinsen i Malmö.

Byggnaden håller just nu på att få en ny färgskiftande fasad och det är ett projekt som kräver sina speciallösningar.

Enkelt förklarat görs ett nytt skal som byggs på det gamla skalet.

Totalt monteras 1600 fasadelement och all plattsättning av elementen sker av personal som arbetar i fabriken i Hultsfred. Läs mer i Plattform nummer 2/21.

https://www.bkr.se/inspiration/plattform/?fbclid=IwAR0bF0JfpvcsbcF-UcgzOTCwQwmNnKBusRHDjG4bu5csLTfRZC4D_mus7aM

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

M

ånga badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)?

Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Löddes Kakeltjänst AB

Löddes Kakeltjänst AB

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet. Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp. Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket. Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden. Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar. Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket. Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal. Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen. Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen. Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan. Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt. De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Kakelbröderna – The Tile Brothers

Published

on

I Trollhättan bor Kakelbröderna, Bilgin och Deniz Aliosman.

Genom TILE.BROTHER som det framgångsrika instagramkontot heter, har de blivit kakelbröderna med hela svenska plattsättarbranschen och otaliga är delningarna med bilder på badrum som deras arbete inspirerat.

Allt började 2017 när Deniz tillsammans med en kollega började använda instagram för att dela med sig av sina jobb.

Redan tidigt väcktes tanken att använda sociala medier i marknadsföringssyfte, genom att med snygga jobb få fler kunder att höra av sig.

I skrivande stund har de passerat 32k följare, nästan 33k och de allra flesta jobben kommer idag från kunder som sett deras jobb på Instagram och vill ha hjälp.

Med Instagram vill de även skapa diskussion och inspiration mellan plattsättare.

Deras önskan är att fler ska haka på trenden och på så sätt driva utvecklingen mot nya arbetsmetoder och mer inspirerande lösningar.

Läs Mer

Continue Reading

Trending