Connect with us

featured

FEM SMARTA TIPS INFÖR DIN BADRUMSRENOVERING!

Published

on

H

ur mycket ? – 148 900 kronor exklusive ROT-avdrag. Det är den ungefärliga prislappen på att totalrenovera ett badrum. Men vad är det egentligen som kostar och vad bör du tänka på när det är dags för en renovering? Mäklarringen har samlat det viktigaste du behöver veta inför din stundande upprustning.

Om du går i tankarna att byta ut det slitna badrummet i sommarstugan, fräscha upp den lilla gästtoaletten eller kanske göra en totalrenovering av ditt ”master bathroom” –  då har du mycket information att sätta tänderna i. Att renovera ett badrum är komplext och det finns många parametrar att ha i åtanke innan du börjar – alltifrån val av material, beräkning av kostnader, vilka hantverkare som behöver anlitas och huruvida det krävs bygglov. Genom att göra ett gediget förarbete kan du hålla nere kostnaderna och få ett badrum som passar både dina förväntningar och din plånbok. I den här tipslistan utgår vi från att du ska totalrenovera ett badrum från grunden.

1.      Förarbetet är nyckeln – beräkna, mät och jämför

Innan en renovering startar bör du göra en kostnadskalkyl. Hur mycket har du i budget, hur stor yta ska renoveras och vad vill du lägga extra krut på? Till exempel är det viktigare att lägga mer på att anlita en certifierad hantverkare än att välja exklusiv inredning – blir något fel och arbetet inte utförts av en fackman kan det bli en dyr historia, utan skydd från försäkring. Börja med att mäta upp hela ytan om ska renoveras – längd, bredd och totalarea. Sedan beräknar du hur mycket arbete som ska utföras, vad som behöver bytas ut och om det krävs el- och/eller- rördragning. Ta in offerter från minst tre företag och jämför prisförslag, företagets behörigheter, försäkringsuppgifter, om de innehar F-skattebevis och referenser. Tänk på att det kan krävas olika firmor för olika uppdrag – till exempel inom VVS, plattsättning och snickeri.

2.      Håll reda på kostnaderna

Alla badrum är unika, med olika förutsättningar och möjligheter. Gemensamt för alla badrumsrenoveringar är att en stor del av kostnaderna går till själva arbetet som utförs. I prisexemplet i inledningen är 65.400 kr beräknat att gå till kostnader för snickare, elektriker, plattsättare och rörmokare. Eftersom en badrumsrenovering genomförs av personer inom flera yrkeskategorier brukar priset beräknas efter kostnad/kvadratmeter. Anlitar du en hantverkare för hela eller delar av badrummet kan du räkna med ett timpris på cirka 400-600 kr/timme eller 5.000-10.000 kr i arbetskostnad/kvm (innan ROT-avdrag) för en totalrenovering. Andra utgifter att ta hänsyn till är materialkostnader – där spektrumet naturligtvis är enormt beroende på vad du väljer. Räkna på kostnader för till exempel kakel/klinker, tätskikt och inredning. Pris för kakel är omkring 300 kr/kvm och tätskikt går på minst 200-600 kr/kvm, beroende på materialval.

3.      Följ regler och rekommendationer

Enligt Vattenskadecentrum kostar vattenskador svenska fastighetsägare sex miljarder kronor varje år. För att inte riskera en vattenskada bör du som renoverar hålla koll på reglerna och alltid rådfråga specialister. Elarbeten och rördragning i våtrum ska alltid utföras av en certifierad elektriker och rörmokare, kakel bör sättas av auktoriserade montörer godkända av Byggkeramikrådet eller GVK (Svensk Våtrumskontroll). Sådant du kan utföra själv är till exempel att montera kommod, byta ut blandare, sätta upp nytt handfat samt måla våtrumstapet. Till förarbetet är det viktigt att följa de minimimått Svensk Standard har fastslagit. För att renovera ditt badrum krävs vanligen inget bygglov eller bygganmälan – förutsatt att det är ett befintligt badrum som ska renoveras.

4.      Glöm inte ROT-avdraget!

ROT-avdraget gör det mycket kostnadseffektivt att lägga ut badrumsrenoveringen på behöriga och kunniga hantverkare. Du får dra av 50 procent av arbetskostnaden upp till 50.000 kr (är ni två i hushållet får ni dra av 50.000/person). Notera att det bara är arbetskostnader som berättigar avdrag – ej material- eller resekostnader.

5.      Val av material

Kakel och klinker har länge setts som självklara val, till skillnad från exempelvis våtrumsmatta som var vanligare förr. Dagens våtrumsmattor-/tapeter har dock fått sig ett rejält uppsving och utvecklats vad gäller design, form och tillverkningsmetod. Det finns en uppsjö material att välja mellan till ditt badrum, allt från marockanskt kakel och natursten till mosaik och tumlad marmor. Fundera på vad som passar dig bäst och välj hellre dyrare material till golvet än väggarna, eftersom golvytan utsätts för mer slitage. Tänk också på att kostnaderna för arbetet ökar om materialet är väldigt litet eller väldigt stort, eftersom det tar längre tid att sätta än standardkakel.

– Det finns två tydliga trender kring badrum just nu. En av dem är den naturtrogna, skandinaviska stilen med mycket ljusa träslag och natursten. Gärna blandare i matta ytor och sobra färgtoner. Den andra motsatta trenden som kommer mer och mer, är den ombonande känslan i mörka färger. Många vill att badrummet ska kännas lika hemtrevligt som de andra rummen i hemmet. Detta ger mer utrymme för mixade färg- och materialval. Idag är folk inte rädda för att välja en kommod i utstickande kulör eller med ribbade lådfronter, säger Fredrik Walllin, inredare/säljare på Badrumsspecialisten.

Article från www.maklarringen.se

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Det och mycket mer i senaste numret av Plattform.

Published

on

I senaste numret av Plattform har vi besökt ett av Sveriges högsta bostadshus –Kronprinsen i Malmö.

Byggnaden håller just nu på att få en ny färgskiftande fasad och det är ett projekt som kräver sina speciallösningar.

Enkelt förklarat görs ett nytt skal som byggs på det gamla skalet.

Totalt monteras 1600 fasadelement och all plattsättning av elementen sker av personal som arbetar i fabriken i Hultsfred. Läs mer i Plattform nummer 2/21.

https://www.bkr.se/inspiration/plattform/?fbclid=IwAR0bF0JfpvcsbcF-UcgzOTCwQwmNnKBusRHDjG4bu5csLTfRZC4D_mus7aM

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

M

ånga badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)?

Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Löddes Kakeltjänst AB

Löddes Kakeltjänst AB

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet. Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp. Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket. Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden. Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar. Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket. Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal. Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen. Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen. Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan. Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt. De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Kakelbröderna – The Tile Brothers

Published

on

I Trollhättan bor Kakelbröderna, Bilgin och Deniz Aliosman.

Genom TILE.BROTHER som det framgångsrika instagramkontot heter, har de blivit kakelbröderna med hela svenska plattsättarbranschen och otaliga är delningarna med bilder på badrum som deras arbete inspirerat.

Allt började 2017 när Deniz tillsammans med en kollega började använda instagram för att dela med sig av sina jobb.

Redan tidigt väcktes tanken att använda sociala medier i marknadsföringssyfte, genom att med snygga jobb få fler kunder att höra av sig.

I skrivande stund har de passerat 32k följare, nästan 33k och de allra flesta jobben kommer idag från kunder som sett deras jobb på Instagram och vill ha hjälp.

Med Instagram vill de även skapa diskussion och inspiration mellan plattsättare.

Deras önskan är att fler ska haka på trenden och på så sätt driva utvecklingen mot nya arbetsmetoder och mer inspirerande lösningar.

Läs Mer

Continue Reading

Trending