Connect with us

featured

FEM SMARTA TIPS INFÖR DIN BADRUMSRENOVERING!

Published

on

H

ur mycket ? – 148 900 kronor exklusive ROT-avdrag. Det är den ungefärliga prislappen på att totalrenovera ett badrum. Men vad är det egentligen som kostar och vad bör du tänka på när det är dags för en renovering? Mäklarringen har samlat det viktigaste du behöver veta inför din stundande upprustning.

Om du går i tankarna att byta ut det slitna badrummet i sommarstugan, fräscha upp den lilla gästtoaletten eller kanske göra en totalrenovering av ditt ”master bathroom” –  då har du mycket information att sätta tänderna i. Att renovera ett badrum är komplext och det finns många parametrar att ha i åtanke innan du börjar – alltifrån val av material, beräkning av kostnader, vilka hantverkare som behöver anlitas och huruvida det krävs bygglov. Genom att göra ett gediget förarbete kan du hålla nere kostnaderna och få ett badrum som passar både dina förväntningar och din plånbok. I den här tipslistan utgår vi från att du ska totalrenovera ett badrum från grunden.

1.      Förarbetet är nyckeln – beräkna, mät och jämför

Innan en renovering startar bör du göra en kostnadskalkyl. Hur mycket har du i budget, hur stor yta ska renoveras och vad vill du lägga extra krut på? Till exempel är det viktigare att lägga mer på att anlita en certifierad hantverkare än att välja exklusiv inredning – blir något fel och arbetet inte utförts av en fackman kan det bli en dyr historia, utan skydd från försäkring. Börja med att mäta upp hela ytan om ska renoveras – längd, bredd och totalarea. Sedan beräknar du hur mycket arbete som ska utföras, vad som behöver bytas ut och om det krävs el- och/eller- rördragning. Ta in offerter från minst tre företag och jämför prisförslag, företagets behörigheter, försäkringsuppgifter, om de innehar F-skattebevis och referenser. Tänk på att det kan krävas olika firmor för olika uppdrag – till exempel inom VVS, plattsättning och snickeri.

2.      Håll reda på kostnaderna

Alla badrum är unika, med olika förutsättningar och möjligheter. Gemensamt för alla badrumsrenoveringar är att en stor del av kostnaderna går till själva arbetet som utförs. I prisexemplet i inledningen är 65.400 kr beräknat att gå till kostnader för snickare, elektriker, plattsättare och rörmokare. Eftersom en badrumsrenovering genomförs av personer inom flera yrkeskategorier brukar priset beräknas efter kostnad/kvadratmeter. Anlitar du en hantverkare för hela eller delar av badrummet kan du räkna med ett timpris på cirka 400-600 kr/timme eller 5.000-10.000 kr i arbetskostnad/kvm (innan ROT-avdrag) för en totalrenovering. Andra utgifter att ta hänsyn till är materialkostnader – där spektrumet naturligtvis är enormt beroende på vad du väljer. Räkna på kostnader för till exempel kakel/klinker, tätskikt och inredning. Pris för kakel är omkring 300 kr/kvm och tätskikt går på minst 200-600 kr/kvm, beroende på materialval.

3.      Följ regler och rekommendationer

Enligt Vattenskadecentrum kostar vattenskador svenska fastighetsägare sex miljarder kronor varje år. För att inte riskera en vattenskada bör du som renoverar hålla koll på reglerna och alltid rådfråga specialister. Elarbeten och rördragning i våtrum ska alltid utföras av en certifierad elektriker och rörmokare, kakel bör sättas av auktoriserade montörer godkända av Byggkeramikrådet eller GVK (Svensk Våtrumskontroll). Sådant du kan utföra själv är till exempel att montera kommod, byta ut blandare, sätta upp nytt handfat samt måla våtrumstapet. Till förarbetet är det viktigt att följa de minimimått Svensk Standard har fastslagit. För att renovera ditt badrum krävs vanligen inget bygglov eller bygganmälan – förutsatt att det är ett befintligt badrum som ska renoveras.

4.      Glöm inte ROT-avdraget!

ROT-avdraget gör det mycket kostnadseffektivt att lägga ut badrumsrenoveringen på behöriga och kunniga hantverkare. Du får dra av 50 procent av arbetskostnaden upp till 50.000 kr (är ni två i hushållet får ni dra av 50.000/person). Notera att det bara är arbetskostnader som berättigar avdrag – ej material- eller resekostnader.

5.      Val av material

Kakel och klinker har länge setts som självklara val, till skillnad från exempelvis våtrumsmatta som var vanligare förr. Dagens våtrumsmattor-/tapeter har dock fått sig ett rejält uppsving och utvecklats vad gäller design, form och tillverkningsmetod. Det finns en uppsjö material att välja mellan till ditt badrum, allt från marockanskt kakel och natursten till mosaik och tumlad marmor. Fundera på vad som passar dig bäst och välj hellre dyrare material till golvet än väggarna, eftersom golvytan utsätts för mer slitage. Tänk också på att kostnaderna för arbetet ökar om materialet är väldigt litet eller väldigt stort, eftersom det tar längre tid att sätta än standardkakel.

– Det finns två tydliga trender kring badrum just nu. En av dem är den naturtrogna, skandinaviska stilen med mycket ljusa träslag och natursten. Gärna blandare i matta ytor och sobra färgtoner. Den andra motsatta trenden som kommer mer och mer, är den ombonande känslan i mörka färger. Många vill att badrummet ska kännas lika hemtrevligt som de andra rummen i hemmet. Detta ger mer utrymme för mixade färg- och materialval. Idag är folk inte rädda för att välja en kommod i utstickande kulör eller med ribbade lådfronter, säger Fredrik Walllin, inredare/säljare på Badrumsspecialisten.

Article från www.maklarringen.se

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

featured

Bricmates utomhusklinker

är anpassad för att läggas i trädgårdar, runt pooler, balkonger

Published

on

Klinker utomhus

Utomhus kan vi på grund av klimat och påfrestningar inte alltid använda samma material som inomhus, men det finns några material som fungerar både inne och ute.

Ett sådant är klinker som tack vare att det bränts tills det sintrat, har fått en hög materialtäthet som gör det motståndskraftigt mot bland annat frost och kyla.

Utöver att vara ett starkt material går klinker att variera i det oändliga med plattor av olika form, storlek, struktur och färg.

Använd klinker ute för att skapa slitstarka och vackra ytor som är slitstarka och håller över en lång tid.

Bricmates utomhusklinker är anpassad för att läggas i trädgårdar, runt pooler, balkonger och andra utomhusmiljöer som förtjänar ett stilrent och bekvämt underlag.

Dessa vackra, frosttåliga och halkskyddade plattor är enkla att underhålla och skapar en ombonad atmosfär.

Läs mer om Bricmates utomhusklinker här

 

Continue Reading

featured

”Det är inte värt att snåla på golvbrunnen”

Published

on

Golvbrunnen är inte så gammal att den måste bytas enligt reglerna, men vad ska man råda kunden att göra vid en renovering? Sajad Mirkhalafi, VVS-Forums badrumsexpert, svarar.

Behöver man byta ut golvbrunnen när man renoverar badrummet?

Jag tycker att man alltid ska byta ut golvbrunnen av den enkla anledningen att det är en så liten kostnad i förhållande till totalkostnaden för ett nytt badrum. Idag säger branschreglerna att golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas men bara för att en golvbrunn från 1991 uppfyller kraven så innebär det inte att det är klokt att behålla den.

En tumregel är att golvbrunnar äldre än tio år bör man byta ut.

Sajad Mirkhalafi besvarar frågor om badrum. Foto: Getty Images/Montage.

LÄS MER OM SAJAD:
”VI HITTADE ÖVER 50 FEL I DET LYXRENOVERADE BADRUMMET”

LÄS FLER SVAR FRÅN SAJAD:
FÅR MAN INSTALLERA TAPPVATTENLEDNINGAR I GOLVBJÄLKLAG MED GOLVVÄRME?

Vi har störst andel fuktskador runt golvbrunnar och därför tycker jag inte att man ska försöka få beställaren att förstå att bygger man om ett badrum som håller i 25 år så blir en äldre golvbrunn badrummets svagaste länk och det är inte värt några tusenlappar att riskera att den kan skada hela rummet.

 

Continue Reading

featured

Hylén & Kjellander VVS AB – 100 % kundnöjdhet

Published

on

Välkommen till Hylén & Kjellander VVS AB

Vi är en helhetsleverantör och ett kompetent gäng med många år i VVS-branschen.

Vår målsättning är att vara den bästa aktören för våra kunder med 100 % kundnöjdhet.

Vi verkar i Öresundsregionen och riktar oss primärt till bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och VVS-konsulter.

Vi arbetar enligt gällande branschregler, är auktoriserade inom Säker Vatteninstallation och certifierade för Heta Arbeten.

Vi är medlemmar i bransch- och arbetsgivarorganisationen VVS Företagen och har erfarna arbetsledare och ledande montörer.

Vi utför servicearbeten, rotarbeten och nyinstallationer och har idag avtal med flertalet fastighetsägare i regionen.

Våra specialistområden är vatten- och avloppssystem, stambyten, värmepumpar, vattenburna värmesystem samt kylsystem.

Våra arbeten dokumenteras noggrant och vi erbjuder full transperens. Kom in med en förfrågan och vi lämnar offert enligt ert önskemål; fast pris, budgetpris, rörligt pris eller enligt LOU.

Vi gör alltid en genomgång på plats för att analysera status och föreslå den bästa lösningen, innan vi lämnar offert.

Vi samarbetar med de största produktleverantörerna på marknaden inom både sanitet och värme vilket gör att du kan känna dig helt trygg med våra installationer.

http://www.hkvvsab.se/

Continue Reading

Trending