Connect with us

featured

FEM SMARTA TIPS INFÖR DIN BADRUMSRENOVERING!

Published

on

H

ur mycket ? – 148 900 kronor exklusive ROT-avdrag. Det är den ungefärliga prislappen på att totalrenovera ett badrum. Men vad är det egentligen som kostar och vad bör du tänka på när det är dags för en renovering? Mäklarringen har samlat det viktigaste du behöver veta inför din stundande upprustning.

Om du går i tankarna att byta ut det slitna badrummet i sommarstugan, fräscha upp den lilla gästtoaletten eller kanske göra en totalrenovering av ditt ”master bathroom” –  då har du mycket information att sätta tänderna i. Att renovera ett badrum är komplext och det finns många parametrar att ha i åtanke innan du börjar – alltifrån val av material, beräkning av kostnader, vilka hantverkare som behöver anlitas och huruvida det krävs bygglov. Genom att göra ett gediget förarbete kan du hålla nere kostnaderna och få ett badrum som passar både dina förväntningar och din plånbok. I den här tipslistan utgår vi från att du ska totalrenovera ett badrum från grunden.

1.      Förarbetet är nyckeln – beräkna, mät och jämför

Innan en renovering startar bör du göra en kostnadskalkyl. Hur mycket har du i budget, hur stor yta ska renoveras och vad vill du lägga extra krut på? Till exempel är det viktigare att lägga mer på att anlita en certifierad hantverkare än att välja exklusiv inredning – blir något fel och arbetet inte utförts av en fackman kan det bli en dyr historia, utan skydd från försäkring. Börja med att mäta upp hela ytan om ska renoveras – längd, bredd och totalarea. Sedan beräknar du hur mycket arbete som ska utföras, vad som behöver bytas ut och om det krävs el- och/eller- rördragning. Ta in offerter från minst tre företag och jämför prisförslag, företagets behörigheter, försäkringsuppgifter, om de innehar F-skattebevis och referenser. Tänk på att det kan krävas olika firmor för olika uppdrag – till exempel inom VVS, plattsättning och snickeri.

2.      Håll reda på kostnaderna

Alla badrum är unika, med olika förutsättningar och möjligheter. Gemensamt för alla badrumsrenoveringar är att en stor del av kostnaderna går till själva arbetet som utförs. I prisexemplet i inledningen är 65.400 kr beräknat att gå till kostnader för snickare, elektriker, plattsättare och rörmokare. Eftersom en badrumsrenovering genomförs av personer inom flera yrkeskategorier brukar priset beräknas efter kostnad/kvadratmeter. Anlitar du en hantverkare för hela eller delar av badrummet kan du räkna med ett timpris på cirka 400-600 kr/timme eller 5.000-10.000 kr i arbetskostnad/kvm (innan ROT-avdrag) för en totalrenovering. Andra utgifter att ta hänsyn till är materialkostnader – där spektrumet naturligtvis är enormt beroende på vad du väljer. Räkna på kostnader för till exempel kakel/klinker, tätskikt och inredning. Pris för kakel är omkring 300 kr/kvm och tätskikt går på minst 200-600 kr/kvm, beroende på materialval.

3.      Följ regler och rekommendationer

Enligt Vattenskadecentrum kostar vattenskador svenska fastighetsägare sex miljarder kronor varje år. För att inte riskera en vattenskada bör du som renoverar hålla koll på reglerna och alltid rådfråga specialister. Elarbeten och rördragning i våtrum ska alltid utföras av en certifierad elektriker och rörmokare, kakel bör sättas av auktoriserade montörer godkända av Byggkeramikrådet eller GVK (Svensk Våtrumskontroll). Sådant du kan utföra själv är till exempel att montera kommod, byta ut blandare, sätta upp nytt handfat samt måla våtrumstapet. Till förarbetet är det viktigt att följa de minimimått Svensk Standard har fastslagit. För att renovera ditt badrum krävs vanligen inget bygglov eller bygganmälan – förutsatt att det är ett befintligt badrum som ska renoveras.

4.      Glöm inte ROT-avdraget!

ROT-avdraget gör det mycket kostnadseffektivt att lägga ut badrumsrenoveringen på behöriga och kunniga hantverkare. Du får dra av 50 procent av arbetskostnaden upp till 50.000 kr (är ni två i hushållet får ni dra av 50.000/person). Notera att det bara är arbetskostnader som berättigar avdrag – ej material- eller resekostnader.

5.      Val av material

Kakel och klinker har länge setts som självklara val, till skillnad från exempelvis våtrumsmatta som var vanligare förr. Dagens våtrumsmattor-/tapeter har dock fått sig ett rejält uppsving och utvecklats vad gäller design, form och tillverkningsmetod. Det finns en uppsjö material att välja mellan till ditt badrum, allt från marockanskt kakel och natursten till mosaik och tumlad marmor. Fundera på vad som passar dig bäst och välj hellre dyrare material till golvet än väggarna, eftersom golvytan utsätts för mer slitage. Tänk också på att kostnaderna för arbetet ökar om materialet är väldigt litet eller väldigt stort, eftersom det tar längre tid att sätta än standardkakel.

– Det finns två tydliga trender kring badrum just nu. En av dem är den naturtrogna, skandinaviska stilen med mycket ljusa träslag och natursten. Gärna blandare i matta ytor och sobra färgtoner. Den andra motsatta trenden som kommer mer och mer, är den ombonande känslan i mörka färger. Många vill att badrummet ska kännas lika hemtrevligt som de andra rummen i hemmet. Detta ger mer utrymme för mixade färg- och materialval. Idag är folk inte rädda för att välja en kommod i utstickande kulör eller med ribbade lådfronter, säger Fredrik Walllin, inredare/säljare på Badrumsspecialisten.

Article från www.maklarringen.se

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Hur utbildar man sig till plattsättare?

Published

on

F

ör den som är intresserad av att arbeta som plattsättare men inte har någon aning om hur man blir det.

Så finns det faktiskt flera olika vägar in i yrket som plattsättare, dock kräver det en ordentlig utbildning.

Även om det håller på att komma olika former av lärlingsplatser, är det ännu inte många sådana som finns. Istället krävs det faktiskt att man väljer en utbildning som kan ge en behörigheten att arbeta som plattsättare.

Det finns ingen högsta ålder för när man kan utbilda sig till plattsättare.

Många väljer dock redan att utbilda sig till det när de går på gymnasiet.

Det är egentligen den vanligaste vägen in i yrket. Men det är inte den enda vägen för att bli plattsättare.

Har man dock ingen möjlighet att gå på gymnasiet finns det flera andra kurser man kan gå.

Alla dessa ger möjligheten att bli plattsättare. Det kan som exempelvis finnas kurser på Komvux, yrkeshögskolan och liknande utbildningsplatser.

Något som också gör att man kan på ett enkelt sätt hitta en utbildningsplats som passar en själv.

Man får dock vara beredd på att det kan ta lite tid att bli utbildad plattsättare. Framförallt om man vill kunna utföra arbeten inom våtutrymmen.

Gymnasievägen för att utbilda sig till plattsättare

Den vanligaste vägen för att utbilda sig till plattsättare är att man går på gymnasiet.

Då är det byggnads och anläggningsprogrammet man går.

Det är den absolut vanligaste vägen in till att bli plattsättare om man redan från början vetat vad man vill bli.

Då är det likt alla andra gymnasieutbildningar tre år man får vara beredd på att lägga ned.

I början kommer man dock inte bara att utbilda sig till plattsättare utan kombinera det med andra studier.

Det är först lite senare under utbildningen som man väljer inriktning.

För många är det här den enklaste vägen då man slipper studera något annat program och kan vara utbildad hantverkare när man väl är klar.

Dock är det inte alla som vet att de vill bli plattsättare från ung ålder.

Andra vägar för att utbilda sig till plattsättare

För den som inte har möjligheten att gå Gymnasievägen för att bli plattsättare, behöver inte oroa sig.

Det finns gott om andra möjligheter och alternativ.

Man får helt enkelt leta reda på en YH kurs eller så kan det också finnas en möjlighet att gå utbildningen på Komvux.

Vilken väg som passar en själv beror helt och hållet på ens förutsättningar.

Man måste dock vara beredd på att det är en tidskrävande utbildning.

Det är också en av de få utbildningar som man absolut inte kan lära sig på distans.

Något som annars har blivit väldigt vanligt numera.

Utbildningstiden varierar mellan olika utbildningsplatser, men ligger på minst 1,5 till 3 år.

Sedan kan det krävas en lärlingsperiod efter att man avslutat sin utbildning.

Något som gör att det kan ta ett tag innan man själv kan utföra arbeten utan översikt.

Dock är det här de två vägarna som finns på hur man utbildar sig till plattsättare.

Continue Reading

featured

DittNyaBadrum Lomma

Published

on

D

ittNyaBadrum startade som ett renodlat entreprenadföretag.

Marknaden kallade efter ett företag som kunde ge kunden det kompletta paketet för badrumsrenovering.

Folk var trötta på att behöva agera hantverkskoordinator och ringa runt till olika företag för att kunna få sitt badrum renoverat.

Man ville ha en kontaktperson att ringa, utan klydd & krångel – Och vi är dessutom jättetrevliga!

Vi har byggt nyckelfärdiga badrum till fast totalpris i Skåne i över tolv år.

Vi projektleder hela din badrumsrenovering från ritning till slutbesiktning och lämnar tio års garanti.

Ta första steget redan idag och boka en kostnadsfri 3D-ritning

http://www.dittnyabadrum.se/

Continue Reading

featured

Vedum – Årets badrumsnyheter är här!

Published

on

N

u lanserar vi Soprano – en helt ny serie för det stilrena, skandinaviska badrummet.

Serien är designad, utvecklad och tillverkad i Vedum och präglas av designsäkerhet, solida material och stor valfrihet.

Dessutom uppdateras den prisbelönta badrumsserien Mezzo och flera handplockade detaljer i olika stilar introduceras i sortimentet för att öppna upp än mer för det personliga valet.

Årets badrumsnyheter fokuserar på personliga kompositioner och präglas av vår längtan att inreda långsiktigt.

Det moderna badrummet inreds för att hålla länge – allt fler eftersöker god kvalitet, men också en tidlös design.

Därför är det kloka och smakfulla i fokus hos oss på Vedum, säger Jenny Andersson, designansvarig.

Läs Mer

Continue Reading

Trending