Connect with us

Tips & Artiklar

INFÄLLD HYLLA I DUSCHEN?

Published

on

Infällda, kaklade hyllor i duschar är en vanlig syn i nutida badrum.

Men visste du att många arkitekter och hantverkare anser att det är en riskkonstruktion i våtzon 1? En infälld nisch nära duschen utsätts ju regelbundet för vattenspolning, fukt och ånga vilket ställer höga krav på tätskiktet.

Hörn är också en av de vanligaste platserna där läckage kan uppstå i ett våtrum och om den inkaklade hyllan inte får rätt lutning för avrinning (så att vattnet blir ”stående” mot väggen) blir det påfrestande för fogar och tätskikt. En korrekt hylla kräver fixtur eller LUX® skivor.

Beroende på vad du har för förutsättningar som exempelvis väggmaterial och grundkonstruktion kanske det inte är görbart, i djup och höjd. En slarvigt utförd hylla utan rätt tätskikt och konstruktion kan leda till vattenskador över tid.

Något man som förstagångskund också lätt kan missa i planeringsfasen är att kaklet i en sådan nisch behöver skyddas med kakellister runt kanterna. Hur vill du att de listerna ska se ut? I färg, material, tjocklek etc? Bra att tänka på i god tid, så att det inte blir ett sistaminutenbeslut som förstör helhetsintrycket.

Jag tänker att den här vetskapen är viktig för den som ska renovera eller bygga nytt, men framförallt är något man bör vara vaksam på om man köper ett hus där en sådan vägghylla redan finns inbyggd i badrummet.

När, hur och av vem gjordes den? Har de använt rätt typ av tätskikt och har de fått till fallet för avrinningen? Om inte, hur kan det påverka husets hälsa? Nu och i framtiden. Värt att kolla upp för att slippa tråkiga överraskningar!

https://trendenser.se/2021/03/inredningskunskap-infalld-hylla-i-duschen/

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

featured

Nya inredningsmagasinet 900°

Published

on

Äntligen är första numret av 900° grader här.

Inredningsmagasinet om kakel och klinker, fyllt av inspiration med alltifrån reportage hemma hos stjärnkocken Paul Svensson till de hetaste kakeltrenderna.

Vi är väldigt stolta över första numret av vårt nya inredningsmagasin 900°.

Magasinet kommer ut två gånger per år och finns tillgängligt i butiker över hela Sverige och går även att få hem i brevlådan via en kostnadsfri prenumeration.

Nummer 1 2022 är här!

I första numret av 900° hälsar vi på hemma hos stjärnkocken Paul Svensson som visar sitt kök och ger sina bästa tips till ett mer hållbart vardagsliv.

Vi inspireras också av hotellet med helkaklat badrum och spanar in de hetaste keramiska golven just nu, får värdefulla tips från renoveringsproffsen och lär oss mer om skillnaden mellan olika keramiska plattor. Detta och mycket mer i magasinet 900°.

Trevlig läsning!

https://www.bkr.se/kunskapsbanken/900/e-magasin-1

Continue Reading

featured

”Det är inte värt att snåla på golvbrunnen”

Published

on

Golvbrunnen är inte så gammal att den måste bytas enligt reglerna, men vad ska man råda kunden att göra vid en renovering? Sajad Mirkhalafi, VVS-Forums badrumsexpert, svarar.

Behöver man byta ut golvbrunnen när man renoverar badrummet?

Jag tycker att man alltid ska byta ut golvbrunnen av den enkla anledningen att det är en så liten kostnad i förhållande till totalkostnaden för ett nytt badrum. Idag säger branschreglerna att golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas men bara för att en golvbrunn från 1991 uppfyller kraven så innebär det inte att det är klokt att behålla den.

En tumregel är att golvbrunnar äldre än tio år bör man byta ut.

Sajad Mirkhalafi besvarar frågor om badrum. Foto: Getty Images/Montage.

LÄS MER OM SAJAD:
”VI HITTADE ÖVER 50 FEL I DET LYXRENOVERADE BADRUMMET”

LÄS FLER SVAR FRÅN SAJAD:
FÅR MAN INSTALLERA TAPPVATTENLEDNINGAR I GOLVBJÄLKLAG MED GOLVVÄRME?

Vi har störst andel fuktskador runt golvbrunnar och därför tycker jag inte att man ska försöka få beställaren att förstå att bygger man om ett badrum som håller i 25 år så blir en äldre golvbrunn badrummets svagaste länk och det är inte värt några tusenlappar att riskera att den kan skada hela rummet.

 

Continue Reading

featured

Kakellagret – Badrumsdetaljer på golvet

Published

on

Brunnsil har använts i årtionden och sett relativt likadana ut hela tiden.
De senaste åren har det dock hänt en del och nya modeller och typer har tagits fram, vilket ger dig som konsument fler möjligheter till snygga designlösningar.
Syftet med klinkerramen, slukristen eller golvbrunnsilen är att dölja själva golvbrunnen och skapa en säker övergång mellan klinker och brunn, en övergång där vassa kanter döljs.

DESIGNBRUNNSILAR
De första alternativen som kom var så kallade designbrunnsilar.

De finns i en mängd varianter och modeller.

Den största skillnaden mot en traditionell brunnsil är tjockleken på materialet, det är kraftigare material i designsilarna.

Den stora variationen i utformning ger dig stora valmöjligheter.

TILE INSERT

Tile insert finns i flera utföranden och fabrikat.

Det gemensamma är att man använder sig av klinkergolvet som lock istället för en sil av metall.

Det finns även olika storlekar som passar till en del klinker.

Det finns inte till alla, långt därifrån utan man får anpassa sitt klinker till ramen.

Tileinsertsilarna skiljer sig också åt vid monteringen. Man måste planera redan vid golvavjämningen för att det ska stämma bra med höjderna.

Tänk på det eller upplys din hantverkare.

Tileinsert gör sig dessutom bra vid så kallade kuvertfall.

Detta inlägg postades av: https://kakellagret.se/2020/12/03/badrumsdetaljer-for-golvet/

 

Continue Reading

Trending