Connect with us

featured

5 tips för dig som ska byta kakel i köket

Published

on

Nytt kakel kan göra underverk i köket – men det finns en del att ha i åtanke innan du sätter igång.

Vi listar våra bästa tips för att göra kakelbytet så smidigt som möjligt.

kakel kök

Foto: Hemnet.se

  1. Överväg alternativen

Det finns många alternativ till kakel som erbjuder smarta och effektiva lösningar med samma fina resultat. Klickkakel, som monteras genom att klickas ihop och limmas direkt på väggen, är en snabb och enkel variant. Med klickkakel löper du mindre risk för misstag än med traditionellt kakel, dessutom kan du i många fall limma klickkaklet över ditt existerande kökskakel. Det gör att du slipper riva bort och jämna till väggen innan du kan kakla.

Du kan också välja en stänkpanel, som exempelvis en glasskiva, om du vill ha en målad vägg eller tapet bakom. Se bara till att använda härdat glas istället för fönsterglas för att undvika att skyddet går sönder.

  1. Kakel är ett naturmaterial

Många kakelserier har plattor som inte är helt identiska med varandra vilket gör att både form och färgspridning kan variera. Var därför noga när du planerar arbetet så att du inte blir överraskad när du väl fått upp kaklet.

kakel kök

Foto: Houzz.se

  1. Välj rätt för dina behov

Olika typer av kakel har olika egenskaper, så se till att vara väl påläst innan du börjar. Oglaserat kakel är svårt att få riktigt rent och kan dra till sig fett och smuts medan glaserat kakel är lätt att rengöra. Klinker har bättre hållbarhet än kakel, och väljer du att sätta upp mosaik får du vara beredd på att lägga lite extra tid för att få ett riktigt jämnt resultat. Däremot kan du med mosaik skapa uttrycksfulla och spännande mönster och eftersom mosaiken levereras i ark är det lättare att sätta upp än man kan tro vid första anblicken.

Var också noga med att inte välja för billigt kakel, då plattorna ofta är sköra och lätt går sönder. Generellt vad gäller färgskala kan du ha som tumregel att ljusa och stora plattor ger ett luftigare intryck medan små plattor och mörka toner förminskar.

  1. Bistrokök kräver lite extra

Det trendiga bistroköket har seglat upp som en riktig favorit de senaste åren. För dig som är sugen på att anamma stilen i ditt eget kök kan det dock vara bra att tänka på att kakel som går hela vägen upp till taket innebär ett större åtagande både vad gäller pengar och tid. Oftast är inte hela väggen anpassad för kakel vilket kräver mer omfattande förberedelser innan arbetet kan påbörjas. Du måste även köpa mycket mer kakel och fog för att det ska täcka hela ytan.

kakel kök

Foto: Mvt.se

  1. Glöm inte fogarna

Tänk på att färgen på fogarna också spelar roll, och att ditt val av mörk, grå eller vit fix kan göra stor skillnad för slutresultatet. Jämför fogbruket på dina inspirationsbilder och lägg märke till hur valet av färg påverkar helhetsintrycket.

https://koksliv.se/2018/04/25/5-tips-dig-som-ska-byta-kakel-koket/

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Det och mycket mer i senaste numret av Plattform.

Published

on

I senaste numret av Plattform har vi besökt ett av Sveriges högsta bostadshus –Kronprinsen i Malmö.

Byggnaden håller just nu på att få en ny färgskiftande fasad och det är ett projekt som kräver sina speciallösningar.

Enkelt förklarat görs ett nytt skal som byggs på det gamla skalet.

Totalt monteras 1600 fasadelement och all plattsättning av elementen sker av personal som arbetar i fabriken i Hultsfred. Läs mer i Plattform nummer 2/21.

https://www.bkr.se/inspiration/plattform/?fbclid=IwAR0bF0JfpvcsbcF-UcgzOTCwQwmNnKBusRHDjG4bu5csLTfRZC4D_mus7aM

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

M

ånga badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)?

Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Löddes Kakeltjänst AB

Löddes Kakeltjänst AB

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet. Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp. Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket. Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden. Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar. Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket. Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal. Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen. Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen. Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan. Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt. De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Kakelbröderna – The Tile Brothers

Published

on

I Trollhättan bor Kakelbröderna, Bilgin och Deniz Aliosman.

Genom TILE.BROTHER som det framgångsrika instagramkontot heter, har de blivit kakelbröderna med hela svenska plattsättarbranschen och otaliga är delningarna med bilder på badrum som deras arbete inspirerat.

Allt började 2017 när Deniz tillsammans med en kollega började använda instagram för att dela med sig av sina jobb.

Redan tidigt väcktes tanken att använda sociala medier i marknadsföringssyfte, genom att med snygga jobb få fler kunder att höra av sig.

I skrivande stund har de passerat 32k följare, nästan 33k och de allra flesta jobben kommer idag från kunder som sett deras jobb på Instagram och vill ha hjälp.

Med Instagram vill de även skapa diskussion och inspiration mellan plattsättare.

Deras önskan är att fler ska haka på trenden och på så sätt driva utvecklingen mot nya arbetsmetoder och mer inspirerande lösningar.

Läs Mer

Continue Reading

Trending