Connect with us

featured

8 saker du måste tänka på när du köper badkar

Published

on

En skön dusch i alla ära, men inget slår ”nära spa-upplevelsen” av att tassa in i badrummet, stänga dörren om sig och sjunka ner i ett omfamnande badkar med hett, hett och lyxigt doftande vatten.

Om man har ett badkar, vill säga. Fredrik Leander är produktchef för badkar och badrumsmöbler på Gustavsberg.

Här kommer hans experttips när du bestämt dig för att skaffa badkar!

1. Har du plats?

Det är det första du måste reda ut, menar Fredrik. Det finns ganska många små badrum i Sverige och badkar tar ju plats. Så mät om det verkligen är möjligt.

2. Duschmöjligheter?

Man vill gärna kunna duscha i badkaret om utrymmet är litet. Då gäller det att välja ett badkar som man både kan stå och duscha i.

Bra att veta: Man kan få en del av botten av badkaret behandlat med anti-halk, vilket är bra för att undvika olyckor – och gör att man slipper köpa en halkskyddsmatta.

3. Var ska du ha badkaret?

Var finns golvbrunnen? Kan badkaret stå där? Var vill du ha blandaren? Kommer det kunna bli som du tänkt dig?

Idag finns badkar i en mängd storlekar, längder och former. Vilket du ska välja beror så klart på tycke och smak, men också på vad det ska användas till.

4. Vem/vilka ska använda det?

Har du barn eller äldre i hushållet? Då gäller det att se till att badkaret är lätt att ta sig i och ur om det ska användas ofta.

Samtidigt vill man att badkaret ska vara så djupt som möjligt så vattnet omsluter kroppen. Baddjupet ligger normalt mellan 40 till 45 centimeter.

Här hittar du alla Gustavsbergs badkar.

5. Vilket material?

Det finns olika material i badkar. Det traditionella är stål och emalj vilket är väldigt rep- och slagtåligt.

Att det är så hållbart gör att det passar för badkar som ska användas ofta.

Kompositmaterial, som akryl eller gjutmarmor, är mer moderna material som håller värmen längre.

Med de här materialen kan man få badkar i roligare former – men de är mindre tåliga i jämförelse med stål.

Bra att veta: Om du väljer stål och emalj är det vanligt att det finns ytbehandlingar som stöter ifrån sig vatten och smuts som tillval.

Det gör det lättare att hålla rent – det gör även att man inte behöver använda lika mycket rengöringsmedel.

Här hittar du alla Villeroy & Bochs badkar.

 

6. Inbyggt eller fristående?

Ett inbyggt badkar blir ett med badrummet, medan ett fristående är lätt att installera. Det är snyggt att bygga in ett badkar, men det kräver mer jobb och det finns regler att förhålla sig till. Exempelvis med överfyllnadsskydd vid inkaklat badkar. Så se till att det görs rätt. Det är mycket vatten som fylls i ett badkar och blir det översvämning kan det bli en tuff försäkringsfråga.

Det är även fint med badkar som inte står mot en vägg, utan längre ut i rummet. (Om du frågar Fredrik Leander så tycker han att vi ska ”våga lite mer”.) Men om badrummet inte är stort nog kan det bli en trång och opraktisk lösning.

7. Badkarets utseende

Standard är att vi väljer ett vitt badkar, alternativt svart. Men det finns olika färger på badkar att välja mellan.

Bli inspirerad av vår artikel “Mitt Rum”

 

 

 

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Det och mycket mer i senaste numret av Plattform.

Published

on

I senaste numret av Plattform har vi besökt ett av Sveriges högsta bostadshus –Kronprinsen i Malmö.

Byggnaden håller just nu på att få en ny färgskiftande fasad och det är ett projekt som kräver sina speciallösningar.

Enkelt förklarat görs ett nytt skal som byggs på det gamla skalet.

Totalt monteras 1600 fasadelement och all plattsättning av elementen sker av personal som arbetar i fabriken i Hultsfred. Läs mer i Plattform nummer 2/21.

https://www.bkr.se/inspiration/plattform/?fbclid=IwAR0bF0JfpvcsbcF-UcgzOTCwQwmNnKBusRHDjG4bu5csLTfRZC4D_mus7aM

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

M

ånga badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)?

Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Löddes Kakeltjänst AB

Löddes Kakeltjänst AB

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet. Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp. Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket. Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden. Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar. Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket. Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal. Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen. Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen. Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan. Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt. De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Kakelbröderna – The Tile Brothers

Published

on

I Trollhättan bor Kakelbröderna, Bilgin och Deniz Aliosman.

Genom TILE.BROTHER som det framgångsrika instagramkontot heter, har de blivit kakelbröderna med hela svenska plattsättarbranschen och otaliga är delningarna med bilder på badrum som deras arbete inspirerat.

Allt började 2017 när Deniz tillsammans med en kollega började använda instagram för att dela med sig av sina jobb.

Redan tidigt väcktes tanken att använda sociala medier i marknadsföringssyfte, genom att med snygga jobb få fler kunder att höra av sig.

I skrivande stund har de passerat 32k följare, nästan 33k och de allra flesta jobben kommer idag från kunder som sett deras jobb på Instagram och vill ha hjälp.

Med Instagram vill de även skapa diskussion och inspiration mellan plattsättare.

Deras önskan är att fler ska haka på trenden och på så sätt driva utvecklingen mot nya arbetsmetoder och mer inspirerande lösningar.

Läs Mer

Continue Reading

Trending