Connect with us

featured

Skillnad på kakel, klinker och granitkeramik?

Published

on

Hur ska man egentligen tänka gällande material i badrummet – vad är det för skillnad på kakel, klinker och granitkeramik och finns det något som kan underlätta valet? Vi tänkte gå igenom lite kring dessa material och förhoppningsvis underlätta för dig i samband med din renovering.

Fler intresserar sig för renoveringar och det är starkt sammankopplat med rot-avdraget. Att man kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden – med ett personligt och årligt tak på 50.000 kronor – har gjort att fler privatpersoner vågat förverkliga sina interiöra drömmar. Då kostnaden för arbete blivit lägre så har också svängrummet gällande material ökat och man kan se att fler väljer mer exklusiva lösningar och dyrare material i samband med att man genomför en renovering; helt av den enkla anledningen att man har råd på ett helt annat sätt än förr.

Om man står inför en badrumsrenovering – som, tillsammans med köket, är det vanligaste renoveringsobjektet – så ställs man också inför en massa olika val gällande material. Det bör man dels vara beredd på – det kan kännas hopplöst att välja hela vägen ner till ren detaljnivå – och dels också vara förberedd på vilka material som faktiskt fungerar i en sådan speciell miljö som badrummet faktiskt utgör.

Så fungerar de olika lösningarna

Ska jag välja kakel, klinkers eller granitkeramik? Den frågan dyker garanterat upp och kan dessutom adderas med exempelvis mosaik, med sjösten, natursten eller med glasplattor. Vi tänkte gå igenom hur de tre första fungerar och vad man ska tänka på gällande dessa. Detta då det är mest troligt att valet du gör slutligen kommer att stå mellan just kakel, klinkers eller granitkeramik.

Kakel: Kakelplattor är tillverkade av relativt poröst lergods som alltid glaseras. Plattorna tillverkas i sprayform – lergods sprayas ut, pressas och glaseras innan det slutligen bränns i en temperatur om 1000 grader. Kakelplattor har sämre vattenabsorbering – 10-20 % – vilket gör att man A) undviker golv (undantag finns; men då ska plattorna vara tjockare och läggas i rum där man inte går så mycket. Dessutom måste glasyren göras mer strukturerad med tanke på halkrisken.) och B) lägger det inomhus. Kakel kan inte läggas utomhus som en följd av att den höga vattenabsorberingen leder till sprickor.

Således: kakelplattor är det du väljer att sätta på väggarna i badrummet och här finns ett i det närmaste enormt urval av både färger, former och mer dekorativa plattor. Kakel är, sett till det senare, väldigt tacksamt då den låga bränningstemperaturen möjliggör att de estetiska svängarna kan tas ut ganska rejält.

Klinker: Om kakel läggs på väggarna så är klinkerplattor det som normalt placeras på golvet. Detta som en direkt följd av att klinkers har lägre vattenabsorbering och att detta är möjligt tack vare torrpressning. En annan detalj att beakta gäller vad som tillverkas. Då kakel består av lera så är klinkers stengods. En tydlig skillnad som gör att klinker är hårdare och tål mer vatten. Hur hårt klinker är går att mäta och då genom ett PEI-värde. Ju högre upp på skalan man hamnar – desto hårdare och med motståndskraftigt klinker får man. Skalan går från 1 till 5 och då det kommer till klinker med PEI-5 så passar sådant ofta bäst i lokaler med mycket spring och trafik; tänk simhall exempelvis.

Fler väljer idag klinker på både golv och väggar. Även här finns ett stort urval både gällande färg och form. Namnet? Ja, testa att slå försiktig på en klinkerplatta och ett klingande ljud kommer att höras. Detta härstammar från tyskans Klingel och därifrån är steget inte långt till det svenska klinker.

Granitkeramik passar i alla miljöer

Den tredje möjliga lösningen är granitkeramik och vi ska gå igenom lite även kring detta. Granitkeramik har nästan ingenting att göra med granitstenen; mer än att beståndsdelarna ser ungefär likadana ut. Gällande naturstenen så är det något som tagit tusentals år att tillverka – granitkeramik kan göras på några timmar; men erbjuder samma fördelar. Materialet är hårt, det pressas och bränns i höga temperaturer och det står emot både fukt, vatten och trafik på ett ypperligt sätt. Lösningen passar både inomhus och utomhus.

Det som man emellertid bör veta är att granitkeramik bör läggas av proffs. I och med att materialet är så pass hårt och i avsaknad av sugförmåga så krävs professionell hantering och hänsyn. Vi skulle säga att granitkeramik kanske bäst passar i miljöer med hårt slitage och att ditt badrum kanske inte är den ultimata platsen. Där är snarare exempelvis offentliga lokaler en mer självklar plats att lägga dessa plattor.

https://byggledarna.se/se-skillnad-pa-kakel-klinker-och-granitkeramik/

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Plattsättare är ett yrke som kräver känsla för både färg och form

Published

on

Utbildning till plattsättare ger dig goda möjligheter till anställning i branschen efter fullföljd utbildning

Som plattsättare får du klä innerväggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. I uppgifterna ingår också underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar. De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande och keramiska material som kakelplattor och klinkers används till stor del i det moderna byggandet.

En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts lim och fogarna ska härda på rätt sätt.

Ofta jobbar man två och två, men det händer även att man jobbar många i ett lag. Plattsättare arbetar oftast inomhus.

Hur blir man plattsättare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/plattsaettare-2

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Många badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)? Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet.

Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp.

Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket.

Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden.

Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar.

Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket.

Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal.

Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen.

Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen.

Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan.

Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt.

De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Hälften av vattenskadorna hittas vid golvbrunnen

Många vattenskador kan undvikas om golvbrunnen monteras på rätt sätt.

Published

on

Golvbrunnen är våtrummets viktigaste detalj. Många vattenskador kan undvikas om golvbrunnen monteras på rätt sätt.

Tänk på att det är särskilda regler för golvbrunnar som sitter närmare än 200 mm från väggen.

Hälften av vattenskadorna hittas vid golvbrunnen

Golvbrunnen är mycket viktig för att våtrummet ska fungera på rätt sätt. Risken för vattenskador stor i anslutning till golvbrunnen.

Enligt Vattenskadeundersökningen 2013, som utförs av Vattenskadecentrum, beror cirka hälften av läckaget i tätskiktet vid anslutningen till golvbrunnen.

Innan en badrumsrenovering påbörjas ska den befintliga golvbrunnen alltid kontrolleras, så att den inte är för gammal eller defekt. Golvbrunnar äldre än 1990 ska alltid bytas.

Moderna golvbrunnar är testade och godkända enligt särskilda testmetoder (SS-EN 1253).

För information om golvbrunnar och andra VVS-produkter samt monteringsanvisningar, produktblad, typgodkännande m.m. till dessa, se RSK-databasen.

Totalt står andelen vattenskador orsakade av läckage genom tätskikt i våtrum för ca en femtedel av det totala antalet skador

https://www.gvk.se/branschregler/golvbrunn/

Continue Reading

Trending