Connect with us

featured

Renovera badrum – vad kostar det?

Published

on

Att renovera badrum är för de flesta ett roligt projekt – men kan vara ganska dyrt.

Vad kan du göra själv för att sänka kostnaderna?

Ett nytt badrum kan ge hemmet ett fantastiskt lyft – men ett stort renoveringsprojekt kan både bli dyrt och besvärligt.

En badrumsrenovering tar från tio dagar till flera månader att genomföra och kan kosta allt i från femtio- till flera hundratusen kronor.

Men det finns saker du själv kan göra för att spara tusenlappar på fakturan.

Planera projektet

Om du inte är mycket erfaren själv bör du anlita hantverkare för våtrumsarbeten – inte minst ur försäkringssynpunkt.

När du anlitar en entreprenör är det grundläggande att se till att entreprenören har f-skattsedel, försäkring och rätt certifikat för våtrumsarbete.

En vanlig fallgrop är att man som beställare inte har diskuterat arbetet tillräckligt noga tillsammans med sin entreprenör.

– Tänk igenom vad du vill ha innan du tar in offerter. Diskutera också hela arbetet med entreprenören.

Kontrollera att det är möjligt att utföra renoveringen på det sätt som du vill och utifrån dina förutsättningar, säger Sara Salomonsson, teknisk projektledare på stiftelsen GVK, Golvbranschens våtrumskontroll.

Smarta materialval

Ytskiktet i ditt nya badrum är ett av de första och största besluten. Kakel och klinker är populärt, men våga överväg en plastmatta.

I dag finns de i alla tänkbara färger som kan skapa ett spännande rum. Plastmattan kan också fungera både som tät- och ytskikt och tar generellt sett mindre tid att få på plats – här finns det pengar att spara.

Tänk igenom noggrant vad du vill ha innan du tar in offerter.

SARA SALOMONSSON, GVK

Handla själv

Ofta erbjuds du att köpa inredning via din entreprenör, vilket är enkelt och kan löna sig.

Men kolla att du får exakt det du vill ha – och jämför priset med om du själv köper in exempelvis badrumsmöbler.

Om du köper in inredning och material själv måste du planera noga så att allt finns på plats vid rätt tid – annars kan du stjälpa entreprenörens tidsplan, vilket kan bli både dyrt och tidsödande.

Sköt rivningen på egen hand

Har du en mindre budget går det att göra mycket själv. Att riva ut det gamla badrummet är oftast inget problem om du är försiktig.

Stäm av med de företag du ska anlita senare så att du inte river för mycket. Påbörja aldrig arbete innan du har tänkt igenom vad du ska göra ordentligt.

Undvik dyra överraskningar

Skriv alltid ett avtal med dina hantverkare så att ni är helt överens om arbetet.

Det finns standardavtal som du kan utgå från. Innan arbetet inleds ska du veta exakt vad som ingår, till vilket pris och när hela projektet planeras vara klart.

3 saker du inte bör göra själv

• Elinstallationer. Eftersom riskerna för svåra elolyckor är större där det finns fukt är det bara behöriga elinstallatörer som får göra elarbeten i dessa utrymmen.

• VVS-installationer, platt- och mattsättning. I dag är det ur försäkringssynpunkt viktigt med intyg på alla renoveringar – lämna det här arbetet till proffsen.

• Borra i väggar och kakel. Okej, det här går att göra själv, men eftersom det är superviktigt att tätskiktet är tätt kan det vara bra att överlåta jobbet åt någon med erfarenhet.

https://www.sevenday.se/privata-pengar/renovera-badrum-kostnad/

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Det och mycket mer i senaste numret av Plattform.

Published

on

I senaste numret av Plattform har vi besökt ett av Sveriges högsta bostadshus –Kronprinsen i Malmö.

Byggnaden håller just nu på att få en ny färgskiftande fasad och det är ett projekt som kräver sina speciallösningar.

Enkelt förklarat görs ett nytt skal som byggs på det gamla skalet.

Totalt monteras 1600 fasadelement och all plattsättning av elementen sker av personal som arbetar i fabriken i Hultsfred. Läs mer i Plattform nummer 2/21.

https://www.bkr.se/inspiration/plattform/?fbclid=IwAR0bF0JfpvcsbcF-UcgzOTCwQwmNnKBusRHDjG4bu5csLTfRZC4D_mus7aM

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

M

ånga badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)?

Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Löddes Kakeltjänst AB

Löddes Kakeltjänst AB

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet. Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp. Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket. Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden. Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar. Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket. Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal. Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen. Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen. Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan. Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt. De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Kakelbröderna – The Tile Brothers

Published

on

I Trollhättan bor Kakelbröderna, Bilgin och Deniz Aliosman.

Genom TILE.BROTHER som det framgångsrika instagramkontot heter, har de blivit kakelbröderna med hela svenska plattsättarbranschen och otaliga är delningarna med bilder på badrum som deras arbete inspirerat.

Allt började 2017 när Deniz tillsammans med en kollega började använda instagram för att dela med sig av sina jobb.

Redan tidigt väcktes tanken att använda sociala medier i marknadsföringssyfte, genom att med snygga jobb få fler kunder att höra av sig.

I skrivande stund har de passerat 32k följare, nästan 33k och de allra flesta jobben kommer idag från kunder som sett deras jobb på Instagram och vill ha hjälp.

Med Instagram vill de även skapa diskussion och inspiration mellan plattsättare.

Deras önskan är att fler ska haka på trenden och på så sätt driva utvecklingen mot nya arbetsmetoder och mer inspirerande lösningar.

Läs Mer

Continue Reading

Trending