Connect with us

featured

VAD SÄGER PLATTSÄTTARNA?

Published

on

Nya ytor, format och former gör hantverksyrket plattsättare till en allt större utmaning

tycker Sandra Wall och Jenny Heinpalu som båda är utbildade till yrket.

Men roligt är det, instämmer båda.

Namn: Sandra Wall
Ålder: 21 år
Utbildning: Plattsättare
Yrke: Plattsättare på Miljöhallen Golv

Namn: Jenny Heinpalu
Ålder: 28 år
Utbildning: Plattsättare, vidareutbildad arbetsledare
Yrke: Arbetsledare på Miljöhallen Golv

Hur är det egentligen att arbeta som plattsättare?
Sandra: Det är tungt, men väldigt roligt. Många kanske inte tänker på det, men det är faktiskt ett väldigt kreativt yrke.
Jenny: Ja, vi skapar ju ett ytskikt som syns för kunden och att få se det färdiga resultatet är så kul.

Plattsättare är ett hantverksyrke, vad är av stor vikt när man sätter plattor?
Jenny: Tekniken.
Sandra: Man behöver inte vara styrkelyftare, har man bara rätt teknik så fungerar det. Sen är det av stor vikt att man är noggrann också.

Hur tar ni hand om era kroppar för att undvika skador?
Sandra: Jag styrketränar, men inte enbart för jobbets skull, jag tycker det är kul.
Jenny: Det är ett fysiskt jobb och då skadar det inte att vara tränad, oavsett om man är man eller kvinna. Men man kan också anpassa mycket genom att arbeta ergonomiskt. Arbetsmiljön som sådan är tuff och då räcker det inte att vara stark. Glasögon och hörselskydd är till exempel jätteviktigt.
Sandra: Ja, det är en riskfylld arbetsplats. Man måste hela tiden vara medveten om säkerheten. Det går inte att gå och titta ner i backen direkt.

Hur är det att jobba med de allt mer vanliga större formaten på plattor, jämfört med de mindre?
Jenny: De ställer större krav på underlaget och så är de tyngre så klart. Men det finns många hjälpmedel som underlättar arbetet. Kilsystem, plattlyft, större skärare med mera. Verktygsåtgången
blir mycket större, men det är väldigt roligt med de här nya formaten och materialen. Det blir verkligen inredning då. Vanliga 15×15 är inte alltid så roliga att sätta.

Hur kommunicerar ni med kunden under arbetets gång?
Jenny: En god relation med kunden är A och O. Ofta får vi hjälpa till kring valen av fogar och silikon. De flesta kunder är väldigt ödmjuka i kommunikationen med oss som yrkeskunniga.
Sandra: Man vill gärna ha en dialog med kunden. Vi försöker tipsa och hjälpa till. Det är också viktigt att kunden är medveten om att det idag är ett tufft jobb att vara plattsättare. Nya format kräver både öga och precision, det tar tid och tid är tyvärr pengar. Man måste vara beredd att betala för det. Många vet vad de vill ha, men har kanske inte alltid kännedom om vad som krävs för att få det bra.
Jenny: Vi måste också ha god kontakt med snickare och andra som arbetar tidigare i ledet än vi, de som lägger grunden för vårt jobb. Ibland har vi inte ens varit på plats innan vi ska sätta plattorna. Det är också viktigt med ett bra samarbete med er på Konradssons. Det som säljs i butiken måste fungera att sätta i det påtänkta utrymmet.

Hur ser ni på kakel och klinker som material idag, jämfört med tidigare?
Jenny: Den stora skillnaden är att det idag är en designprodukt, som ska framhävas.
Sandra: Ja, tidigare skulle det bara sitta där helt enkelt, något som var smidigt att sköta om och torka av. Nu är det en inredningsdetalj.
Jenny: Idag frångår man också de klassiska ytorna badrum och stänkskydd i kök och sätter kakel och klinker överallt, på helt nya ytor.
Sandra: Jag upplever att det är bra att vara medveten om trender, vad som kommer och vad som är på G. För frågor, det får man.

https://konradssons.com/kakelvalet/research/bra-att-veta/vad-sager-plattsattarna/

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Plattsättare är ett yrke som kräver känsla för både färg och form

Published

on

Utbildning till plattsättare ger dig goda möjligheter till anställning i branschen efter fullföljd utbildning

Som plattsättare får du klä innerväggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. I uppgifterna ingår också underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar. De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande och keramiska material som kakelplattor och klinkers används till stor del i det moderna byggandet.

En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts lim och fogarna ska härda på rätt sätt.

Ofta jobbar man två och två, men det händer även att man jobbar många i ett lag. Plattsättare arbetar oftast inomhus.

Hur blir man plattsättare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/plattsaettare-2

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Många badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)? Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet.

Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp.

Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket.

Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden.

Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar.

Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket.

Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal.

Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen.

Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen.

Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan.

Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt.

De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Hälften av vattenskadorna hittas vid golvbrunnen

Många vattenskador kan undvikas om golvbrunnen monteras på rätt sätt.

Published

on

Golvbrunnen är våtrummets viktigaste detalj. Många vattenskador kan undvikas om golvbrunnen monteras på rätt sätt.

Tänk på att det är särskilda regler för golvbrunnar som sitter närmare än 200 mm från väggen.

Hälften av vattenskadorna hittas vid golvbrunnen

Golvbrunnen är mycket viktig för att våtrummet ska fungera på rätt sätt. Risken för vattenskador stor i anslutning till golvbrunnen.

Enligt Vattenskadeundersökningen 2013, som utförs av Vattenskadecentrum, beror cirka hälften av läckaget i tätskiktet vid anslutningen till golvbrunnen.

Innan en badrumsrenovering påbörjas ska den befintliga golvbrunnen alltid kontrolleras, så att den inte är för gammal eller defekt. Golvbrunnar äldre än 1990 ska alltid bytas.

Moderna golvbrunnar är testade och godkända enligt särskilda testmetoder (SS-EN 1253).

För information om golvbrunnar och andra VVS-produkter samt monteringsanvisningar, produktblad, typgodkännande m.m. till dessa, se RSK-databasen.

Totalt står andelen vattenskador orsakade av läckage genom tätskikt i våtrum för ca en femtedel av det totala antalet skador

https://www.gvk.se/branschregler/golvbrunn/

Continue Reading

Trending