Connect with us

featured

Praktiskt prov ska stoppa oseriösa företag

Published

on

Nu ställs det hårdare krav på plattsättarföretag som vill få behörighet. Minst en plattsättare måste verifiera sina kunskaper genom ett praktiskt prov.

Byggkeramikrådet (BKR) har infört ett krav på att minst en behörig plattsättare på alla företag som ansöker om behörighet ska verifiera sina kunskaper inom plattsättning och flytspackling genom ett praktiskt prov. Tidigare räckte det med att de fyllde i en ansökan, där de skrev ner sin erfarenhet, för att få behörighet.

– Det gamla systemet fungerade inte tillräckligt bra. Vi hade aldrig några möjligheter att kontrollera om uppgifter som fylldes i stämde. Vi märkte att det fanns en hel del brister, säger Ralf Jerad, vd för Byggkeramikrådet och fortsätter:

– Det här är ett sätt att lyfta kvalitén i branschen.

De företag som berörs är de som söker behörighet från nu och framåt. Notera att det gäller enbart företag som inte har någon plattsättare med ett svenskt yrkesbevis eller en murare med yrkesbevis från 1997 eller tidigare anställd. De som redan har BKR:s behörighet omfattas inte heller, för närvarande.

– Vi är inne i en högkonjunktur och många söker sig till vår bransch.  Det kan vara någon som har en snickarfirma idag och som märker att det är ganska mycket plattsättning och får förfrågan från kunder på den typen av jobb. Om firman då anställer en plattsättare som inte har yrkesbevis måste han även som tidigare gå våra andra kurser 1 och 3 och från och med nu även göra det praktiska provet för att få behörighet, säger Ralf Jerad.

Ett annat tillfälle där det provet kan bli användbart är när företag anställer någon från ett annat land.

– Det kan bli väldigt dyrt om de ska visa upp sina kunskaper i ett nytt badrum. Genom att istället avlägga ett prov får de chansen att själva visa att de har den kunskap som behövs. Egentligen är det inte konstigare än att de som vill får en möjlighet att verifiera att de klarar av jobbet.

Provet ligger på en svårighetsnivå som motsvarar tre års plattsättning på heltid. Det omfattar både plattsättning och flytspackling.

Är det här en väg att gå för att få bort oseriösa firmor?
– Ja man kan uttrycka sig så, men jag väljer att säga att vi ska höja kvalitén.

Tror du att det kommer få någon effekt?
– Det är jag säker på. Vi har provkört upplägget sedan i våras och ser redan en förbättring

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Det och mycket mer i senaste numret av Plattform.

Published

on

I senaste numret av Plattform har vi besökt ett av Sveriges högsta bostadshus –Kronprinsen i Malmö.

Byggnaden håller just nu på att få en ny färgskiftande fasad och det är ett projekt som kräver sina speciallösningar.

Enkelt förklarat görs ett nytt skal som byggs på det gamla skalet.

Totalt monteras 1600 fasadelement och all plattsättning av elementen sker av personal som arbetar i fabriken i Hultsfred. Läs mer i Plattform nummer 2/21.

https://www.bkr.se/inspiration/plattform/?fbclid=IwAR0bF0JfpvcsbcF-UcgzOTCwQwmNnKBusRHDjG4bu5csLTfRZC4D_mus7aM

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

M

ånga badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)?

Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Löddes Kakeltjänst AB

Löddes Kakeltjänst AB

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet. Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp. Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket. Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden. Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar. Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket. Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal. Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen. Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen. Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan. Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt. De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Kakelbröderna – The Tile Brothers

Published

on

I Trollhättan bor Kakelbröderna, Bilgin och Deniz Aliosman.

Genom TILE.BROTHER som det framgångsrika instagramkontot heter, har de blivit kakelbröderna med hela svenska plattsättarbranschen och otaliga är delningarna med bilder på badrum som deras arbete inspirerat.

Allt började 2017 när Deniz tillsammans med en kollega började använda instagram för att dela med sig av sina jobb.

Redan tidigt väcktes tanken att använda sociala medier i marknadsföringssyfte, genom att med snygga jobb få fler kunder att höra av sig.

I skrivande stund har de passerat 32k följare, nästan 33k och de allra flesta jobben kommer idag från kunder som sett deras jobb på Instagram och vill ha hjälp.

Med Instagram vill de även skapa diskussion och inspiration mellan plattsättare.

Deras önskan är att fler ska haka på trenden och på så sätt driva utvecklingen mot nya arbetsmetoder och mer inspirerande lösningar.

Läs Mer

Continue Reading

Trending