Connect with us

featured

Efter knöllarmet – här är lösningen för plattsättarna

Published

on

Plattsättarjobbet ger Jan Kraft knölar på fingrarna. När Jan Kraft berättade om problemet i Byggnadsarbetaren blev det en lösning. Handsktillverkaren Soft Touch har nu tillsammans med Jan Kraft utvecklat en helt ny handske för plattsättare.

Jan Kraft har jobbat som plattsättare i 30 år och knölarna på knogarna
har funnits med lika länge. Knölarna uppstår när Jan Kraft och många andra plattsättare lägger klinkerplattor. De bildas när plattsättarna tar stöd med knytnäven mot golvet. Även andra yrkesgrupper som golvläggare har problem med knölarna.

– De försvinner aldrig. De går inte ens bort under semestern, förklarade Jan Kraft i ett reportage om knölarna i Byggnadsarbetaren  nr 14 2017.
Andreas Linder är it och marknadsansvarig på handskspecialisten Soft Touch. Han läste artikeln i Byggnadsarbetaren och tyckte att det borde finnas handskar för plattsättare.
– Vi tittade överallt, men hittade ingenting, förklarar han.

Andreas Linder och hans kollegor diskuterade då hur man skulle kunna designa ett par handskar som passar plattsättare. De valde ut ett par gymhandskar, fäste skumgummi på handskarna och skickade bilder till en av sina leverantörer. Uppdraget var att det skulle vara en arbetshandske med riktigt stöd för knogarna. Gymhandsken var kraftig i handleden och utan fingrar.
– Plattsättarna vill ju känna med fingrarna om kakelplattorna är i våg med varandra, säger Andreas Linder.

Här är de nya specialtillverkade handskarna för plattsättare med bland annat extra stöd för knogarna. Fotograf: Soft Touch

Leverantören skickade tillbaks en prototyp som företaget var nöjd med. Under tiden hade Soft Touch kontakt med Jan Kraft som var med och utvecklade handsken. Plattsättarhandsken fick också extra tjockt stöd, EVA-gel, för knogarna. Handsken skickades till plattsättaren Jan Kraft i våras som fick agera försöksperson. Han använder handskarna ofta och tycker att de är bra.

– De är jättebra när man lägger klinkers på stora golv i affärslokaler, men lite knöligt när man lägger plattor i badrum, eftersom det är mindre ytor, förklarar Jan Kraft.

Har du fått mindre knölar?
–  Knölarna har minskat ner lite. Jag har fortfarande knölar, men de är väl brosk och det går inte bort på en gång. Det tar ett tag innan de går bort helt, förklarar Jan Kraft.

Enligt grossisten Soft Touch, som är inriktad mot bygg- och verkstadsindustrin, har intresset varit stort för plattsättarhandsken. Flera återförsäljare är intresserade att köpa de nya handskarna och produktionen sker nu löpande. De första handskarna kommer att finnas i butik före årsskiftet.

–Det är ett stort intresse för att handsken är så specialiserad. Det är jättekul. Det är den roligaste produkten på som vi har utvecklat på väldigt länge. Vi får skaka hand på det här för utan Byggnadsarbetaren hade vi inte hittat informationen om Jan, säger Andreas Linder.

https://www.byggnadsarbetaren.se/efter-knollarmet-har-ar-losningen-for-plattsattarna/

Vi som är bakom Badrumsplaneten, är en grupp av människor som har arbetat i branschen i många år och älskar verkligen att jobba med badrum renovation, kakel, klinker och badrumsinredning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured

Det och mycket mer i senaste numret av Plattform.

Published

on

I senaste numret av Plattform har vi besökt ett av Sveriges högsta bostadshus –Kronprinsen i Malmö.

Byggnaden håller just nu på att få en ny färgskiftande fasad och det är ett projekt som kräver sina speciallösningar.

Enkelt förklarat görs ett nytt skal som byggs på det gamla skalet.

Totalt monteras 1600 fasadelement och all plattsättning av elementen sker av personal som arbetar i fabriken i Hultsfred. Läs mer i Plattform nummer 2/21.

https://www.bkr.se/inspiration/plattform/?fbclid=IwAR0bF0JfpvcsbcF-UcgzOTCwQwmNnKBusRHDjG4bu5csLTfRZC4D_mus7aM

Continue Reading

featured

Kakla snedtak – en bra eller dålig idé?

Published

on

M

ånga badrum har snedtak och vid en renovering i ett sådant så kommer man ofta fram till an avgörande fråga: ska man kakla snedtaket i fråga eller ska man låta det vara som det är (alternativt måla det)?

Det finns egentligen inga bra svar på frågan – allt utgår från sin personliga smak samt hur lutningen ser ut.

Löddes Kakeltjänst AB

Löddes Kakeltjänst AB

Däremot så finns det några saker som man kan ha i bakhuvudet och det finns några frågor som man kan ställa sig innan man fattar beslutet. Väljer man att gå vidare och de facto kaklar sitt snedtak så tycker vi att man ska ta hjälp. Det är lite svårare att lyckas få till det och här brukar en professionell plattsättare tvivelsutan ge ett bättre resultat.

Dyrt? Nja, inte särskilt. Du kan fortfarande kakla badrummet i övrigt och anlita plattssättaren i fråga enbart för snedtaket. Något som inte handlar mer än någon dags arbete. Dessutom så kan du använda rot-avdraget och ytterligare sänka priset med 30% av den totala arbetskostnaden. Med detta sagt; här är några generella tankar kring att kakla ett snedtak:

Blir det för mycket? Ett helkakla badrum brukar sträcka sig från tak till väggar. Inkluderar man även taket – snedtak är naturligtvis speciellt då brytningen kommer halvvägs upp på väggen – så kan det bli på tok för mycket. Tänk dig en dusch i ett badhus ungefär. Det blir lätt lite stelt, opersonligt och sterilt.

För mycket sjukhuskänslaEn annan liknelse kring att inkludera även ett snedtak i kaklingen är att det påminner om en sjukhussal. Många upplever även att snedtaket ”attackerar” ögat och att det ger illusionen av ett mindre rum än vad det i själva verket handlar om.

Annan färg på kaklet: ett alternativ som tar bort ”attacken” vi nämnde ovan är att byta färg på kaklet – men här gäller det att ha tungan rätt i munnen. Risken är att man ”hackar” upp rummet och ger det ett plottrigt intryck.

Det kan bli helt fantastiskt. Det låter som att vi redan på förhand bestämt att ett kaklat snedtak och en vision kring ett sådant direkt ska kastas i papperskorgen. Så är definitivt inte fallet. Lyckas man med sina färgval och anlitar en skicklig plattsättare så är belöningen extremt stor.

Ett tips är att du letar inspiration på internet och i kataloger hos olika kakelleverantörer innan. Hör även med en plattsättare om vad denna rekommenderar och tror är möjligt. De har vanan och de kan ofta se vilka färger som fungerar och vilka som inte kommer att göra det; något som kan vara svårt för dig att avgöra enbart genom att hålla upp en platta mot väggen.

Continue Reading

featured

Kakelbröderna – The Tile Brothers

Published

on

I Trollhättan bor Kakelbröderna, Bilgin och Deniz Aliosman.

Genom TILE.BROTHER som det framgångsrika instagramkontot heter, har de blivit kakelbröderna med hela svenska plattsättarbranschen och otaliga är delningarna med bilder på badrum som deras arbete inspirerat.

Allt började 2017 när Deniz tillsammans med en kollega började använda instagram för att dela med sig av sina jobb.

Redan tidigt väcktes tanken att använda sociala medier i marknadsföringssyfte, genom att med snygga jobb få fler kunder att höra av sig.

I skrivande stund har de passerat 32k följare, nästan 33k och de allra flesta jobben kommer idag från kunder som sett deras jobb på Instagram och vill ha hjälp.

Med Instagram vill de även skapa diskussion och inspiration mellan plattsättare.

Deras önskan är att fler ska haka på trenden och på så sätt driva utvecklingen mot nya arbetsmetoder och mer inspirerande lösningar.

Läs Mer

Continue Reading

Trending